-->

ПЕТРОВИЋ: ЦИЈЕНА СТРУЈЕ НЕЋЕ СЕ МИЈЕЊАТИ ОВЕ ГОДИНЕ

26 septembar 2023

Директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић изјавио је да се у Српској ове године неће мијењати цијена електричне енергије.

Петровић је рекао да тежња ЕРС-а није да повећава цијену електричне енергије, већ да и даље грађанима Српске пружа најнижу цијену у региону.

Он је навео да је ЕРС од почетка рада био извозник електричне енергије, што је у овом тренутку значајно, јер су веће и цијене, а чиме се повећавају и приходи који омогућавају изградњу нових објеката.

Према његовим ријечима, ЕРС је једина компанија у региону која је одвојила јавно снабдијевање од дистрибутивне дјелатности, чиме дистрибутивна мрежа може да прихвати било којег снабдјевача за било којег потрошача у Републици Српској.

Говорећи о пет великих пројеката ЕРС-а, Петровић је рекао да су завршена финансијска конструкција и главни радови на завршетку хидроелектране "Дабар" снаге 160 мегавата и производње око 550 гигават-часова нове електричне енергије у систему.

- Други објкекат је ХЕ на Бистрици, снаге око 36 мегавата и производње око 140 гигават-часова, а што се тиче трећег објекта, то је ХЕ `Мрсово` на ријеци Лим снаге око 36,3 мегавата - навео је Петровић.

Он је додао да радови на вјетроелектрани "Хргуд" нису прекинути, иако су најаве једног министра из Владе Њемачне биле да ће се зауставити финансирање, док се у пројекту соларне електране "Требиње један" ушло у аранжман са једном мађарском компанијом.

Говорећи о објекту ХЕ "Бук Бијела", Петровић је рекао да су завршени припремни радови на изградњи овог објекта, те нагласио да ће овај пројекат допринијети развоју читаве БиХ, запошљавањем радне снаге и одржавањем електране.

- Због тога мислим да тај објекат има будућност за све грађане - рекао је Петровић за БХР1.

Говорећи о будућности енергетског сектора, Петровић је истакао да ће потребе за струјом бити све веће, због тога што Европа и свијет желе да се ослободе производње електричне енергије од угља, форсирајући производњу струје на гас, из нуклеарних електрана и обновљивих извора енергије.

"Ми у Републици Српској тренутно имамо вишкове енергије које не смијемо бацити, већ искористити за изградњу извора јефтине енергије, а то је сунце, вјетар и вода", закључио је Петровић.

СРНА

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520