-->

ПОЧИЊУ 104. ШАНТИЋЕВЕ ВЕЧЕРИ ПОЕЗИЈЕ У МОСТАРУ: ПОЗИВ МОСТАРЦИМА НА ВЕЧЕ СА ИВАНОМ БОСИЉЧИЋЕМ

17 oktobar 2023

Међународна културна манифестација 104. ”Шантићеве вечери поезије” биће свечано отворена 18. октобра у Мостару музичко – поетским програмом глумца Ивана Босиљчића, а трајаће до 26. октобра.

Свечано отварање је у великој дворани ”Косаче” у Мостару са почетком у 19 часова. Прије тога на гробу Алексе Шантића на гробљу Бјелушине у 17.30 часова биће одржан помен и положено цвијеће.

Предсједница Српског просвјетног и културног друштва ”Просвјета” Градски одбор Мостар Сања Бјелица Шаговновић казала је да се манифестација организује у част великог пјесника Алексе Шантића који је прославио Мостар и поставио темеље савремене културе у Мостару.

”Шантићеве вечери поезије су манифестација којом чувамо и његујемо српску културу у Мостару, те слажемо културни мозаик нашег мултиетничког Мостара. Шантићеве вечери сваке године изнова су нам и подсјетник на поруке које носе његова дјела и које је он сам живио, а то су љубав, толеранција и јединство”, казала је Бјелица Шаговновић на конференцији за новинаре.

Она је нагласила да је жеља и мисија ”Просвјете” да културом гради мостове и успоставља покидане везе, те изразила наду да ће и овогодишњом манифестацијом уградити бар један камен у тај мост.

Позвала је све Мостарце да посјете неки од програма манифестације. ”Шантићеве вечери поезије су један од симбола Мостара и треба да буду мјесто сусрета, сарадње и дружења. Зато позивамо све Мостарце да посјете Шантићеве вечери”, додала је.

На конференцији су говорили и чланови Управног одбора ”Просвјете”, старјешина Саборне цркве у Мостару Душко Којић и Данко Голо.

Којић је нагласио да су ”Шантићеве вечери поезије” једна од најважнијих манифестација кроз коју се чува српска култура и која обогаћује културну сцену Мостара. Он је нагласио да се ради о квалитетним програмима и позвао све Мостарце да их посјете.

Организатори напомињу да се кроз манифестацију присјећа на лик и дјело Шантића, али и других мостарских књижевника, те да своје мјесто имају и познати пјесници, књижевници, умјетници, али и млади ствараоци из Мостара.

Кроз манифестацију се остварује и сарадња са културним установама међу којима Народна универзитетска библиотека Републике Српске, Музеј Житомислић, Културни центар ”Небојша Глоговац”, ХНК Мостар.

program santiceve 104

Другог дана манифестације, у четвртак, 19. октобра на програму је представљање књиге Ноћ с Алексом Марка Томаша које ће се одржати у 19.00 у часова у Галерији краљице Катарине у Косачи. О књизи и истоименој представи, осим аутора, говориће и директор ХНК Мостар Иван Вукоја. У музичком дијелу наступиће кантаутор из Мостара Санел Марић–Мара и клавијатуриста Дарио Лукић.

У петак, 20. октобра у Културном центру Небојша Глоговац у Невесињу у 19.00 часова одржаће се програм под називом Невесиње, друга Шантићева кућа на коме је пјесничка вече Милице Бакрач, пјесникиње из Никшића. У програму наступају и пјесник Огњен Кандић, глумица Драгана Матрак и хор Основне музичке школе Свети Роман Мелод.

У субота, 21. октобра у 19.00 часова у Владичанском двору у Мостару је програм под називом Ново мостарско стваралаштво – концерт групе Зерделија и вече мостарских пјесника Аните Пајевић, Мирка Божића и Огњена Кандића.

У понедјељак, 23. октобра у 19.00 часова у Музеју Манастира Житомислић биће одржано представљање Изабраних дјела Светозара Ћоровића у издању Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске. Промотор је Душко Певуља, професор на Филолошком факултету Универзитета у Бања Луци, а уводничар игуман Данило Павловић.

Задње вечери манифестације, у четвртак, 26. октобра у Владичанском двору у Мостару у 19.00 часова на програму је поетско вече Ђорђа Сладоја и Емсуре Хамзић. Сладоје је један од најистакнутијих савремених српских лиричара.

Генерални покровитељ манифестације је предсједник Републике Српске, генерални спонзор компанија м:тел, покровитељи: Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Град Мостар, Федерално министарство културе и спорта, Министарство културе ХНК, Министарство културе Републике Србије, медијски покровитељи: Агенција СРНА, Дневни лист, Топ Портал, Бљесак.инфо.

Организатори манифестације су СПКД ”Просвјета” Градски одбор Мостар и СКУД ”Гусле”.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520