-->

ОТВОРЕНЕ 104. ШАНТИЋЕВЕ ВЕЧЕРИ ПОЕЗИЈЕ У МОСТАРУ

19 oktobar 2023

Замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац отворио је синоћ у Мостару међународну културну манифестацију “Шантићеве вечери поезије”.

Кошарац је истакао да су 104. “Шантићеве вечери поезије” један од доказа постојања и трајања српског народа у овом дијелу Херцеговине.

“Српски народ дао је немјерљив допринос развоју и напретку овог града како у културном и духовном, тако и политичком и економском смислу. Вечерас смо се традиционално окупили на `Шантићевим вечерима поезије`, славећи и дивећи се заоставштини великана српске књижевности Алексе Шантића”, рекао је Кошарац.

Он је истакао да је Шантић био не само велики пјесник, него и визионар, искрени патриота, Србин, православац, Мостарац и Херцеговац, космополита.

“Шантић је писао о љубави, миру, патриотизму, поштовао је своје комшије и волио свој Мостар. Остао је овдје. И дан данас нас окупља у свом Мостару”, рекао је Кошарац.

Он је указао да се Шантићевог умјетничког опуса и живота може научити и како вољети своју отаџбину и сваког добронамјерног човјека.

“Морамо се трудити да увијек пронађемо оно шантићевско у себи, јер само на тај начин можемо бити бољи људи и боље комшије. Нека нам Шантић буде водиља и ванвременско подсјећање на највеће вриједности човјечанства које ћемо слиједити у свакодневном животу, нашем ђеловању и нашим међусобним односима”, рекао је Кошарац.

Santic 104 2

“Шантићеве вечери поезије” одржавају се у организацији Градског одбора Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” и Српског пјевачког и културно-умјетничког друштва “Гусле”.

Предсједник Градског одбора СПКД “Просвјета” Мостар Сања Бјелица Шаговновић рекла је да да овом манифестацијом чувају српску културу и слажу културни мозаик мултиетничког Мостара.

“Шантић је симбол слободе, родољубља, љубави, толеранције, суживота. Стога овом манифестацијом сваке године желимо да се присјетимо порука које нам је Шантић оставио кроз своја дјела и свој примјер живота у овом граду. Кроз његов огромни пјеснички опус можемо учити како се воли отаџбина, свој народ, сваки човјек, свој град, завичај”, додала је Бјелица Шаговновић.

Она је навела да се о Шантићу не може говорити, а да се не спомене његов друштвени и политички ангажман, те његова улога у развоју Мостара и његове културне сцене.

“Заједно са својим савременицима Ћоровићем, Дучићем, Шолом, поставио је темеље савремене културе у Мостару и Мостар у тадашње доба направио једним од најзначајнијих центара културе на овим просторима”, рекла је Бјелица Шаговновић.

Она је истакла да је Шантић волио сваког човјека без обзира на вјеру и нацију, поштујући и вреднујући једнако национални, културни и вјерски идентитет свих својих суграђана.

“Уважавао је мултиетничност Мостара, цијенио комшилук, због тога је сваки човјек у овом граду волио Шантића”, рекла је Бјелица Шаговновић.

Santic 104 3

Отварању манифестације у Хрватском дому “Херцег Стјепан Косача” присуствовали су предсједник Градског вијећа Мостара Салем Марић, замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић, посланици, начелници, министри, те велики број грађана Мостара.

Након свечаног отварања, почело је музичко-поетско вече “Наше вече” глумца Ивана Босиљчића.

Босиљчић се уочи наступа захвалио организаторима што су га позвали да наступи на “Шантићевим вечерима поезије”, наводећи да је први пут у Мостару.

“Живимо у времену када треба да се сетимо да око нас има великих уметника и да смо ми традиција са изванредним песницима, те да лепоте и доброте још има”, рекао је Босиљчић.

Он је навео да кроз представу “Наше вече” у Мостару жели да сви управо тога сјете.

 Santic 104 4

Раније данас на гробу Алексе Шантића на гробљу Бјелусине одржан је помен и положено цвијеће.

“Шантићеве вечери поезије” трајаће до 26. октобра.

Другог дана манифестације, у 19.00 часова у Галерији краљице Катарине у “Косачи” на програму је представљање књиге “Ноћ с Алексом” Марка Томаша.

У петак, 20. октобра, у Културном центру “Небојша Глоговац” у Невесињу од 19.00 часова биће одржан програм “Невесиње, друга Шантићева кућа”.

У Владичанском двору у Мостару у суботу, 21. октобра, у 19.00 часова планиран је концерт групе “Зерделија” и вече мостарских пјесника Аните Пајевић, Мирка Божића и Огњена Кандића.

Santic 104 5

У Музеју Манастира Житомислић у понеђељак, 23. октобра, у 19.00 часова биће представљена “Изабрана ђела Светозара Ћоровића” у издању Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

Посљедње вечери манифестације 26. октобра у Владичанском двору у Мостару у 19.00 часова на програму је поетско вече Ђорђа Сладоја и Емсуре Хамзић.

Генерални покровитељ манифестације је предсједник Републике Српске, а генерални спонзор компанија “М:тел”.

Покровитељи су Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, град Мостар, Федерално министарство културе и спорта, Министарство културе Херцеговачко-неретванског кантона, Министарство културе Србије.

Santic 104 6

ТОП ПОРТАЛ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520