-->

ШЕСТ КРИВИЧНИХ ПРИЈАВА ЗБОГ ПРОМЕТА СВИЊА БЕЗ ВЕТЕРИНАРСКЕ ДОКУМЕНТАЦИЈЕ

15 novembar 2023
Ветеринарска инспекција Републике Српске у протеклом периоду поднијела је шест кривичних пријава против лица која су прометовала свиње из зараженог и угроженог подручја, без одговарајуће ветеринарске документације.
Из Инспектората Српске је саопштено да свиње нису посједовале идентификационе ушне маркице, увјерење о здравственом стању животиња издато од ветеринарске организације која је спровела програм мјера, као ни потврду о промету.
- Свиње су прометоване са подручја Семберије на подручје Источног Сарајева, Милића, Фоче и свих општина Херцеговине. Имајући у виду епидемиолошку ситуацију везану за болест афричке куге свиња, која је проузроковала еутаназију и нешкодљиво уништавање неколико десетина хиљада свиња и огромне економске губитке, неодговорним понашањем појединаца повећан је ризик од даљег ширења болести - наводи се у саопштењу.
Из Инспектората је наведено да су приликом нелегалног транспорта из угроженог и зараженог подручја, неодговорни трговци и фармери допринијели ширењу афричке куге свиња и у друга подручја Републике Српске.
У саопштењу је истакнуто да је правовременим ђеловањем заустављено даље ширење болести и ситуација је под континуираним наџором надлежних служби, али је потребно и даље апеловати на одговорност појединаца.
- Афричка куга се не може излијечити и болест се може сузбити само еутаназијом животиња. Овим путем скрећемо пажњу фармерима да не продају и не купују свиње без неопходне ветеринарске документације - наведено је у саопштењу.
Из Инспектората Српске су скренули пажњу појединцима који помишљају да на овај начин набављају свиње, да треба да имају у виду да ће у случају појаве болести сами сносити све трошкове лабораторијских анализа, који нису мали, а које је до сада у редовном поступку плаћало Министарство.
- Такође, у случају настале штете због оболијевања и еутаназије свиња, неће моћи остварити ни помоћ од државе. Ниједан пољопривредни произвођач који не буде уредан у смислу маркирања, обиљежавања животиња и увјерења о здравственом стању неће имати право на накнаду штете - наведено је у саопштењу.
Из Инспектората су нагласили да ће Ветеринарска инспекција, заједно са Министарством унутрашњих послова Републике Српске, и у наредном периоду наставити са појачаним контролама промета свиња у Републици Српској.
Из Инспектората Српске су позвали произвођаче, као и индивидуална домаћинства да поштују прописане мјере, односно да приликом промета свиња прибаве одговарајућу ветеринарску документацију.
- Инспекција ће санкционисати сваки појединачни случај у којем се утврди да животиње не посједују идентификационе ушне маркице, нити пратећу документацију прописану за транспорт истих - наведено је у саопштењу.
СРНА

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520