-->

ВЛАДИКА ДИМИТРИЈЕ У МОСТАРУ СЛУЖИО БОЖИЋНУ ЛИТУРГИЈУ И ПРЕЛОМИО ЧЕСНИЦУ С ВЈЕРНИЦИМА

07 januar 2024

Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије служио је јутрење и свету архијерејску литургију у Старој цркви у Мостару, након чега је традиционално са вјерницима преломио чесницу.

Владика Димитрије у бесједи је благословио вјернике и честитао им Божић, те поручио да у своја срца пусте Господа, јер ће тако завољети цијели свијет.

- Нека сте благословени у овој ноћи, нека нас Христос богомладенац озари, освијетли, утјеши, орасположи и да нам своју љубав - поручио је епископ Димитрије.

Говорећи и празнику Рођења Христовог, владика Димитрије је нагласио да нема веће љубави од љубави Господа према људима.

- Нека Христос буде начин нашег односа једних према другима и онда ће бити како ваља и међу нама самима и у нашем срцу и биће мир Божији и међу свим људима - рекао је владика захумско-херцеговачки и приморски.

Епископ Димитрије је поручио да се увијек треба уздати у Бога.

- Овдје у Мостару много су православни пострадалиа, али ми се овдје уздамо у Бога и у његову утјеху и благодат. И да Бог и благослов и благодат ако има коме. Ако будемо људи, Бог ће помоћи. Тако и нас Он увијек избавља, увијек нам долази, предусреће нас љубав Божија ако је чисто срце - рекао је владика Димитрије.

Он је вјерницима поручио да сав свој поглед управе и траже царство Божије, да траже Господа, истичући да Божја љубав нема краја.

- Важно је срца чистити и кајати се. То је највеће достојанство човјечје. Нека би Бог дао да љубав показујемо прво према Богу, а онда ће се Нјеговом благодаћу та љубав распространити на све наше ближње, те ћемо завољети читав свијет и све народе и све ће нам бити благословено - нагласио је владика Димитрије.

Mo Bozic 2

Литургији у Старој цркви присуствовали су и представници Католичке цркве.

Вјерници су након литургије и ломљења чеснице заједно прославили Божић у гостопримници Старе цркве, а Мостарац Милан Кнежевић пронашао је новчић.

По старом вјеровању, онај ко на Божић пронађе новац у чесници, имаће добитке цијеле године.

Божићне литургије служене су у поноћ у Манастиру Житомислић, те у црквама у Благају и Бијелом пољу. 

СРНА

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520