-->

УСЛУГОМ "СИГУРАН НЕТ" БЛОКИРАН ПРИСТУП НЕПРИМЈЕРЕНИМ САДРЖАЈИМА У ШКОЛАМА У СРПСКОМ

29 januar 2024

У Републици Српској у 37 основних и средњих школа активирана је услуга "Сигуран нет" у сарадњи са компанијом "М:тел", те је малољетним лицима блокиран приступ одређеним непримјереним садржајима, речено је Срни у Министарству просвјете и културе Српске.

Из Министарства су истакли да је ова услуга била активирана почетком новембра до краја децембра прошле године, као и да се непримјерен садржај, између осталог, односи на промоцију оружја, дроге, тероризма, насиља, интернет клађења, као и интернет игара.

"Тренутно се врши евалуација у сарадњи са представницима компаније `М:тел` која се ради на основу сугестија и коментара школа, као и системских записа на страни провајдера, након чега ће се дефинисати оптимална политика филтрирања интернет саобраћаја прихватљива за све школе", појаснили су у ресорном министарству.

Из овог министарства су подсјетили да је Законом о основном васпитању и образовању прописано да се тежом повредом дужности ученика сматра коришћење свих информационо-техничких уређаја који не служе васпитно-образовном процесу.

Тежом повредом дужности ученика сматра се и злоупотреба мобилних телефона, снимање видео-записа и фотографија за вријеме боравка у школи и њихова даља дистрибуција и употреба путем средстава масовне комуникације.

"Етичким кодексом за раднике и ученике основне школе дефинисано је да за вријеме боравка у школи на наставним часовима и осталим облицима васпитно-образовног рада ученицима није дозвољена употреба мобилних телефона супротно Закону о основном васпитању и образовању", додали су у Министарству просвјете.

Из овог министарства су нагласили да свака школа додатно, а на приједлог наставничког вијећа, може да пропише да ученицима није дозвољено употреба мобилних телефона за вријеме боравка у школи на наставним часовима и осталим облицима васпитно-образовног рада.

СРНА

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520