-->

ДРУГИ САЈАМ ТРАДИЦИОНАЛНИХ ПРОИЗВОДА НА ТЈЕНТИШТУ ПРИВУКАО БРОЈНЕ ПОСЈЕТИОЦЕ

21 avgust 2017

Други сајам сира, вина, меда и традиционалних производа окупио је у ресторану "Комлен" на Тјентишту бројне излагаче са подручја Фоче, херцеговачких и других општина са регије чији су домаћи специјалитети привукли огроман број посјетилаца и туриста из европских земаља.

"Царска ракија", невесињски надалеко познати сиреви, фочански "златни сир", производи од смокава, природни чајеви, мелеми и тинктуре, рукотворине и сувенири, богатство домаћих, традиционалних производа, само су дио богате фестивалске понуде представљене у природном амбијенту Националног парка "Сутјеска", који је организатор сајма.

Највећа гужва је на штанду Боже Влачића из Требиња, који је представио производе од смокве.

"Слатко од смокава, џем, ракија, ликер од смокве и лаванде, палета производа је велика. Не бих волио да ми се понови оваква година и поред сталног заливања и чувања слаб је принос, али ја сам задовољан. Потражње увијек има, а то показује и овај сајам", каже Влачић.

sajam tjentiste

Невесињци су се представили богатим млијечним и производима од меда.

"Мед и све остале пчелиње производе, прополис, полен, мјешавине ракије медоваче. Ово је једна од најлошијих година за нас пчеларе у посљедњих педесет година и више, али боримо се", каже пчелар Радмило Говедарица из Невесиња.

"Ту су висококвалитетни сиреви, сиреви за мезу са паприком, бибером, до највећег специјалитета - сира из мијеха, затим три врсте кајмака, висококвалитетно млијеко са херцеговачких планина и висоравни", рекао је Благоје Кравић, представник мљекаре "Перфето плус" из Невесиња.

perfeto

Да природа чува лијек за свакога показао је пчеларски центар "Батинић" са Сокоца који је представио различите природне препарате од биљака и меда.

Органска производња без хемије гарантује квалитет, истичу Батинићи.

"Ту су мелеми на бази меда, тинктуре од биљака, трава, креме против бора, за његу коже, козметика, мјешавине за јачање имунитета, биљне капи за ублажавање различитих тегоба. Велико је интересовање за производе, сви траже природно, колико год то не изгледа некад тако", каже Драган Батинић, власник пчеларског центра "Батинић".

Домаће производе од најквалитетнијег воћа и поврћа, али и љековитог биља са обронака Зеленгоре, Вучева и Маглића представило је сеоско домаћинство Ковач са подручја Тјентишта.

"Слатко од јагода, боровнице, шипурка, ајвар, сокове од воћа, наша је производња, а све производе правимо са чистом изворском водом која није хлорисана тако да је све здраво и љековито", каже Рамиз Ковач, који се може похвалити квалитетном домаћом ракијом од јабука "Рамизовачом".

Чуда природе претворена у квалитетне препарате представила је мануфактура Владичић из Фоче, док су квалитетне традиционалне производе од воћа и поврћа вјешто спремиле вриједне руке домаћица из устикољанског Удружења жена "Емина".

Главна тема овогодишњег сајма је оријентисаност ка одрживом развоју у руралним подручјима. Осим што окупља бројне излагаче, сајам пружа могућност да се аутохтони производи Фоче и општина у окружењу промовишу у туристичком смислу и то у јединственом природном амбијенту најстаријег националног парка у БиХ.

"Овим сајамом покушавамо да мотивишемо домаће произвођаче и пружимо пласман њихових природних производа. Сви ови производи ускоро ће се моћи продавати у нашој намјенској продавници коју овђе имамо, тако да настојимо да цијела регија има корист од НП `Сутјеска`, као што Република Српска има корист јер овђе је све више туриста, а већ је посјећеност виша за око 20 одсто него лани", рекао је директор Националног парка Дејан Павловић.

Он наглашава да гости стижу са свих континената, те да се јавља потреба за све већим смјештајним капацитетом, што ће бити омогућено уз помоћ Владе Српске.

 

 

СРНА

 

 

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520