-->

ХИЉАДУ УЧЕСНИКА ИЗ 11 ЗЕМАЉА: ПОЧИЊЕ САМИТ ЕНЕРГЕТИКЕ У ТРЕБИЊУ

20 mart 2024

 Пети Самит енергетике под слоганом "Енергетска повезаност западног Балкана" почиње данас у Требињу, а како се очекује окупиће око 1.000 учесника из 11 земаља, најеминентнијих стручњака из области енергетике и инвеститора.

Свечаној церемонији отварања Самита енергетике Требиње (СЕТ) присуствоваће, између осталих, предсједник Републике Српске Милорад Додик и министар енергетике и рударства Петар Ђокић.

Међу најважнијим темама тродневног Самита биће ближе повезивање и сарадња свих у области енергетике.

Овогодишњи Самит ће, како су најавили организатори, по садржају бити најпотпунији и најразноврснији до сада, а међу значајнијим темама биће експанзија обновљивих извора енергије као пут ка завршетку ере фосилних горива.

На овогодишњем СЕТ-а биће ријечи и о томе како наћи начин и средства за енергетску трансформацију и транзицију, односно како финансирати транзицију на "зелену енергију".

Генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић најавио је да ће Самит енергетике у Требињу окупити инвеститоре из Кине, Њемачке, Аустрије, Мађарске, Турске, што је добра прилика да се упознају о домаћим потенцијалима.

На Самиту ће укупно бити одржано седам панел-дискусија, на којима ће учествовати бројни енергетски стручњаци, директори електропривреда из региона, представници Енергетске заједнице југоисточне Европе, инвеститори, банкари, а биће организовани и пратећи пословни разговори "један на један".

Неке од тема самита су повезивање електропривредних предузећа у региону као одговор на енергетске и климатске политике ЕУ, планирање развоја и вођење електроенергетског система с циљем повећања интеграције обновљивих извора енергије и убрзања енергетске транзиције, одржавање постојећих производних постројења.

Биће расправљано и о сајбер безбједности, гасификацији и изградњи гасних електрана, прозјумерима, законским рјешењима и управљању соларним електранама.

"СЕТ 2024" ће почети у 12.00 часова у Културном центру Требиње.

Самит енергетике у Требињу организују Електропривреда Републике Српске и компанија СЕТ под покровитељством Министарства енергетике и рударства Републике Српске, Министарства привреде и предузетништва Републике Српске и Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара, а генерални спонзор је "Елнос група" из Бањалуке.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520