-->

ОВАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ ОБРАЧУН ПОТРОШЊЕ СТРУЈЕ: НОВА ОДЛУКА У ПРИМЈЕНИ

21 mart 2024

Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске (РЕРС) објавила је на својој интернет страници Одлуку о измјени и допуни Одлуке о тарифним ставовима за јавно снабдијевање електричном енергијом у Републици Српској.

Како је речено у РЕРС, иста Одлука је објављена у Службеном гласнику Републике Српске, број 25/24 од 20. марта 2024. године. Што значи да је већ данас ступила на снагу, јер пише да ступа на снагу дан након службене објаве.

Измјене и допуне Тарифног система за продају електричне енергије и коришћење дистрибутивне мреже у Републици Српској потврђује оно што смо објавили. Корисници дистрибутивног система у категорији „домаћинства” разврставају се у сљедеће тарифне групе: 1. тарифна група (тарифна група једнотарифна) – купци код којих се активна електрична енергија обрачунава на основу мјерења једнотарифним бројилом и 2. тарифна група (тарифна група двотарифна) – купци код којих се активна електрична енергија обрачунава на основу мјерења двотарифним бројилом.

У складу с тим, домаћинства с једнотарифним бројилом, тарифни ставови за енергију за јавно снабдијевање утврђују се за „тарифну групу једнотарифну бијелу“, „тарифну групу једнотарифну плаву“ и „тарифну групу једнотарифну црвену“.

Истом логиком, за крајње купце из категорије потрошње „домаћинства“ којима се активна електрична енергија обрачунава на основу двотарифног бројила, тарифни ставови за енергију за јавно снабдијевање утврђују се за „тарифну групу двотарифну бијелу“, „тарифну групу двотарифну плаву“ и „тарифну групу двотарифну црвену“.

И за једне, и за друге важи виши и нижи сезонски став, с тим што двотарифни имају и већи и мањи дневни став.

„Обрачун мјесечне потрошње енергије за јавно снабдијевање за сваког купце из категорије потрошње домаћинства, којем се активна електрична енергија обрачунава на основу једнотарифног бројила, врши се тако да се првих 500 кWх обрачунава по цијени за 'тарифну групу једнотарифну бијелу', сљедећих 1.000 кWх по цијени за 'тарифну групу једнотарифну плаву', а преостала утрошена електрична енергија по цијени за 'тарифну групу једнотарифну црвену'. Обрачун мјесечне потрошње енергије за јавно снабдијевање за сваког купце из категорије потрошње домаћинства, којем се активна електрична енергија обрачунава на основу двотарифног бројила, врши се тако да се првих 500 кWх обрачунава по цијени за 'тарифну групу двотарифну бијелу', сљедећих 1.000 кWх по цијени за 'тарифну групу двотарифну плаву', а преостала утрошена електрична енергија по цијени за 'тарифну групу двотарифну црвену'“,  пише у новој одлуци РЕРС.

Даље пише, приликом обрачуна набавке електричне енергије, утрошена електрична енергија у вишој и мањој дневној тарифи за „тарифну групу двотарифну бијелу“, „тарифну групу двотарифну плаву“ и „тарифну групу двотарифну црвену“ утврђује се пропорционално учешћу више и мање дневне тарифе у укупно утрошеној активној електричној енергију.

 

ГС

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520