-->

У НЕВЕСИЊУ ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ ЗА СТОЧАРЕ И ПЧЕЛАРЕ

23 januar 2020

У Друштвеном центру општине Невесиње данас је одржано предавање за пољопривредне произвођаче из области сточарства и пчеларства. Теме су биле: „Узимање узорака свјежег сировог млијека“ , „Хигијена муже и поступак са млијеком“, „Болести пчела“ и „Регистрација пчелара и пчелињака“.

Контролни асистент у Министарству пољопривреде Републике Српске Драган Дрвенџија рекао је да је на територији општине Невесиње у систем откупа млијека укључено око 300 произвођача и да је само у прошлој години откупљено преко 4 милиона литара млијека. Он је нагласио да је неопходно правилно узети узорак млијека за анализу, која се код сваког произвођача обавља два пута мјесечно, како би се доказао квалитет, а сам произвођач остварио право на премију од 25 фенинга по литру.

Vidacic

Говорећи о хигијени муже виши стручни сарадник за сточарство у Министарству пољопривреде РС Олга Видачић истакла је да је најважније водити рачуна о здрављу животиња, посебно током засушивања грла и двадесетак дана након тељења. Она је препоручила обавезно убризгавање антибиотске масти у виме при самом засушењу, посебно за грла која већ имају предиспозиције за упале.

Видачић је истакла да узгајивачи често праве грешке приликом почињања муже.

− Прије саме муже стоку не треба хранити и чистити шталу јер се ствара прашина и ослобађа амонијак што загађује млијеко – савјетује Видачић.

Maksimovic

На тему „Болести пчела“ говорио је агроном Радивоје Максимовић који је упутио младе пчеларе шта треба да ураде како би заштитили пчеле од америчке куге, варое и других болести. Такође је посавјетовао пчеларе како да заштите пчелиња легла и да при томе задрже квалитет меда.

Током данашњег предавања пољопривредним произвођачима је препоручено да се укључе у пројекат унапријеђења конкурентности у руралним подручјима који се суфинансира кредитним средствима Међународног фонда за развој пољопривреде и предвиђа значајну подршку за пчеларе.

Maksimovic 2

ЈЕЛИЦА ЧАБРИЛО

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520