Nevesinje

Традиционалним коњским тркама на Братачком лугу код Невесиња данас је завршена 147. Невесињска олимпијада. Након 48 одржаних дисциплин и више приређених културних и туристичких садржаја спуштена је олимпијска застава на овогодишњем сабору традиције и витештва.

Главне награда остају у Невесињу пошто су у трци пунокрвних коња највише степенице побједничког постоља припале домаћим одгајивачима. Прву награду од 4.000 КМ и трећу у износу од 1.500 КМ заслужила су су грла Душка Ђурасовића Гвантанаро и Импреси Бој док је други кроз циљ прошао Fast Engels Сашке Солдо.

За трку арапских коња било је пријављено осам грла, али је већина одустала од трке сматрајући да једно грло не припада раси коња предвиђених за ову трку. Oрганизатори су након увида у документацију спорног грла утврдили да припада арапским коњима, па су наложили старт трке. Међутим пошто се на старту нису појавила најмање три грла, према пропозицијама такмичења, трка није могла бити одржана, саопштено је из Организационог одбора.

У Малој трци босанско-брдских коња и мјешанаца све три награде отишле су у Жабљак, а заслужила су их грла Жарка Остојића, Гојка Јанковића и Бојана Стјеповића.

У атрактивној дисциплини потезање конопа са побједничког трона невесињску екипу Српски Соко скинуле су кршне делије из Угљевика.

Златну медаљу у бацању камена с рамена освојио је Милош Марковић са хицима који су били испред Радована Спрема и Александра Крајишника. Душан Савић из невесињског села Крекови опет је био најбољи у потезању клипа.

У традиционалним и витешким дисциплинама и млади и стари жељели су да покажу снагу, спретност и спортско умијеће, али и да освоје примамљиве награде организатора.

У скоку удаљ и скоку увис водила се жестока борба између Радована Грозданића из Даниловграда и Александра Крајишника из Шапца. За нијансу је био успјешнији Црногорац, али му се прекаљени олимпијац реванширао већ у трци у џаку.

Традиционална дисциплина скакање на мијех завршена је већ послије прве серије скокова, а необични спортски реквизит савладао је Горан Спаравало из Требиња.

На стуб висок десет метара хитро се попео прошлогодишњи побједник Михајло Тодоровић из Гацка, с тим да је имао јаког ривала Сашу Чупковића.

У боју на брвну Александар Крајишник је у финалу савладао Ђорђа Дангубића.

На старт трке са јајетом у кашици појавили су се олимпијци различити по стасу и годинама, а на циљ је први стигао олимпијски витез из Братачког луга Радомир Андрић.

Најуспјешнији олимпијац био је Алаксандар Крајишник из Шапца са двије златне, двије сребрне и једном бронзаном медаљом.

На Братачком лугу у току је централни догађај 147. Невесињске олимпијаде. И млади и стари дошли су да покажу снагу, спретност и спортско умијеће, али и да освоје примамљиве награде организатора.

Најатрактивније дисциплине – коњске трке почињу у 17 часова.

Скок у даља из мјеста:

1. Радован Грозданић (3,24) - Даниловград

2. Александар Крајишник - Апатин

3. Радован Спремо - Невесиње

olimp skok u dalj grozdanic

postolje 1

Скок у увис из мјеста:

1. Радован Грозданић (1,50) - Даниловград

2. Александар Крајишник - Апатин

3. Радован Спремо - Невесиње

skok 2 s

postolje 2

Трка у џаку:

1. Александар Крајишник -Апатин

2. Радован Грозданић - Даниловград

3. Рашо Андрић - Невесиње

olimp. 51

postolje 3

Трка са јајетом у кашици:

1. Рашо Андрић - Невесиње

2. Радован Грозданић - Даниловград

3. Кристина Милановић -Подгорица

olimp. 54

postolje 4

Пењање на стуб:

1. Михаило Тодоровић - Гацко

2. Саша Чупковић - Невесиње

3. Лазар Буха

olimp stub2

postolje 5

Скакање на мијех:

1.Горан Спаравало - Требиње

olimp mijeh1

Бој на брвну:

1. Александар Крајишник - Апатин

2. Ђорђе Дангубић

3. Миленко Кравић - Невесиње

olimp. brvno

postolje 6

Потезање клипа:

1. Душан Савић - Невесиње

2. Милош Марковић - Рума

3. Раде Андрић - Невесиње

olipmklip postolje

olipm klip2

olimp publika

olimp publika1

olimp. 59

olimp. 61

 

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Српске Борис Пашалић отвориo је вечерас 147. Невесињску олимпијаду, највећу спортско-културну манифестацију источне Херцеговине.

Пашалић је за Невесињску олимпијаду рекао да је манифестација јединствена у региону која успјешно чува традицију. Поручио је да ће трајати све док буде Републике Српске и народа на овим просторима.

‒ Чувајмо и његујмо Републику Српску и тако ћемо најбоље одржати и стабилност и традицију ‒ поручио је Пашалић. Он је истакао и одличну сарадњу општине Невесиње са Владом Републике Српске која је као резултат имала више реализованих пројеката.

otvaranje5

Начелник општине Миленко Авдаловић истакао је да је Невесињска олимпијада прије свега витештво, али и спорт, култура и туризам. Он је рекао да је ова манифестација привука велики број спортиста и посјетилаца и да су сви уживали у спортским дисциплина и пратећим садржајима.

otvaranje3

Народни посланик у Скупштини Србије Милимир Вујадиновић и вечерас је био уз своје Невесињце када се сабирају и окупљају.

‒ Када дођете на једну овакву манифестацију јасно је да сте међу онима који су најближи неком спартанском духу ‒ истакао је Вујадиновић, додавши да бити витез данас значи и помагати свом народу. Он је нагласио да је сарадња Српске и Србије на највећем нивоу и да помоћ браћи преко Дрине није декларативна него конкретна, што се најбоље може видјети у Невесињу.

otvaranje4

У препуној Спортској дворани „Невесињка“ приређен је богат културно-умјетнички програм који је протекао у знаку изворности, традиције и забавних секвенци. Специјални гост програма био је пјевач и глумац Душан Свилар. Наступили су и етно групе „Свети Димитрије“ и „Симонида“, Плесни клуб „Летс денс“ и рок група „Феникс“.

Организатор манифестације је општина Невесиње, а покровитељ Влада РС.

Централна манифестација са коњским тркама и традиционалним и витешким дисциплинама биће одржана сутра на Братачком лугу.

otvaranje22

otvaranje13

otvaranje7

otvaranje23

otvaranje10

otvaranje21

На водама језера Алаговац у оквиру Невесињске олимпијаде одржано је такмичење у лову рибе удицом на пловак.

Учествовало је 13 екипа из Чачка, Никшића, Апатина, Сарајева, Јабланице, Жепча, Вогошће, Илијаша и и Невесиња.

Екипно највише успјеха имали су чланови УСР „Гаватица“ из Јабланице, друго мјесто припало је СРД „Врбас“ из Горњег Вакуфа, док је треће мјесто заузела екипа УСР “ Сарајево 1906 ” из Сарајева.

riba13

Појединачно такмичење одвијало се у три сектора. Прво и друго место у сектору «А» заузели су Никшићанин Владимир Перовић и Ивица Колак, док је трећи био Горан Симеоновић из Невесиња.

У секору „Б” први је био Ћазим Арфаџа из Јабланице, други Зијад Бајрић, док је треће мјесто припало Ибрахиму Кулину.

Највише успјеха у Сектору„Ц” имао јеМирза Алић, други је био Марко Драча, а трећи Амир Шехић.

Првак стазе и риболовац који је ухватио највише рибе је Владимир Перовић, члан екипе из Никшића.

Огранизатор Међународног купа у лову рибе удицом на пловак који се организује у оквиру Невесињске олимпијаде је Спортско – риболовно друштво „Алаговац”.

riba1

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520