Nevesinje

Светом литургијом, славским обредом и народним саборовањем Црква светог пророка Илије на Удрежњу прославила је крсну славу.

Славским свечаностима присуствовао је велики број вјерника који корјене вуку из овог слободарског невесињског села. На Удрежње су дошли и гости из Србије, представници Удружења Невесињаца из Београда, општине Невесиње и Општинске борачке организације.

U2

Свету литургију служили су свештеници Милан Унковић из Лас Вегаса и старјешина Црквене општине Невесиње Младен Чалија, а након богослужења пресјечен је и славски колач. Није изостала ни традиционална лицитација за црквени барјак.

Честитајући празник свештеник Чалија је позвао вјернике да слиједе пут светог Илије који је обнављао светиње.

̶ Бог се овом светитељу јавио у тихом лахору, вјетрићу који прија души као што је данас на Удрежњу ̶ рекао је Чалија и позвао вјерника да једни према другима буду благи, пуни љубави, разумијевања и праштања.

U3

У пригодном културно-умјетничком програму наступили су чланови КУД-а „Невесиње, етно група „Симонида“ и гуслари Жарко Иванишевић и Митар Вишњић.

Приређена су и такмичења у соколским дисциплинама. У потезању конопа највише снаге показали су Удрежњани.

Најдужи хитац у бацању камена с рамена имао је Радован Спремо, а у потезању клипа Душан Савић је доста убједљиво савладао ривале. У скоку удаљ Радован Спремо није имао достојну конкуренцију. Скакање на мијех је испунило очекивања пошто је било смијеха и забаве, а на крају нико није наудио овом необичном реквизиту. најатрактивније скокове имао је Петар Шиповац.

Најмлађи учесници сабора занимацију су пронашли у тркама у џаку и са јајетом у кашици. Награде су заслужили Ведран Лиздек и Огњен Шиповац. Пионирско потезање конопа изазвало је смијех и аплаузе, а награду је заслужила екипа „Шумари“. За најуспјепније такмичаре Црквени одбор је уз помоћ спонзора обезбиједио новачане награде.

u25

Црква Светог пророка Илије духовно је средиште српског живља из Удрежња 124 годину. Низале су се генерације, једни остајали, а други трагајући за бољим животим одлазили, али је остала заједничка љубав према светом храму и завичају.

U4

Црква Светог пророка Илије у Лакту прославила је данас крсну славу – Илиндан. Уз присуство вјерника из Лакта и околних невесињских села свету литургију је служио свештеник Славко Лаловић. Након богослужења приређена је свечана литија око храма, а потом је обављен обред ломљења славског колача.

Lakat2

Свештеник Лаловић је, обраћајући се вјерницима, поручио да треба да будемо оптимисти и да благодет коју осјетимо на литургији наставимо да ширимо у својим домовима и свуда гдје нас Божија воља однесе.

„Част ми је и задовољство бити овдје са вама, радовати се и молити се Господу. Драго ми је да има много дјеце и омладине и дај Боже да се дуго сабирамо у овом лијепом и часном селу“, додао је Лаловић.

Lakat3

Са благословом епископа Атанасија постојећа гробљанска капела у Лакту преуређена је 1998. године у цркву.

Радови су завршени наредне године и освећење је извршио епископ Григорије на Илиндан 1999. године. То је било његово прво освећење неког светог храма.

Lakat4

Lakat5

У општини Невесиње у току је насипање локалних путева. Планом санације обухваћене су све мјесне заједнице, саопштено је из локалне управе.

Поправљање путне инфраструктуре обављено је механизацијом ХЕТ-а и општине Невесиње. До сада је завршено насипање у Биограду, Лукавцу, Зовом Долу, Дрежњу и Оџаку, а наредних дана биће настављено и у осталим мјесним заједницама.

Из општинске управе су потврдили да ће интервенисати на свим локалним саобраћајницама гдје то буде потребно.

Планирано је насипање укупно 325 километара макадамских путева.

На Градском гробљу у Невесињу данас је сахрањен Младен Ђоговић, дипломата и хуманитарни радник. Преминуо је у 82. години. Син је угледног невесињског свештеника Богдана Ђоговића, предратног пароха у Кифином Селу, мучки убијеног од стране усташа јуна 1941. године.

Три деценије касније и сам је био на мети усташке емиграције. Као југословенски вицеконзул у Француској 1975. године тешко је рањен са више хитаца у усташком атентату на конзулат у Лиону. Остао је трајни инвалид, али се није предавао него се посветио хуманитарном раду.

Током посљедњег Отаџбинског рата у више наврата је из Француске допремао помоћ за народ Невесиња и Ратну болницу.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520