Nevesinje

 

Трогодишњој Ивани Бјелогрлић из Источног Сарајева хитно треба наша помоћ. Храбра дјевојчица од септембра прошле године води упорну и тешку борбу са карциномом бубрега. Болест је, нажалост, наставила да се шири. Најбоље шансе за Иванино изљечење пружа Европски центар за дјечију онкологију у Паризу. Но, љекарске интервенције и терапија, које за Ивану живот значе, коштају око 250.000 евра.

Била је деценију жељно ишчекивана радост својих родитеља Нине и Јеленка. И тек што је у живот закорачила – услиједио је шок. У септембру прошле године малом анђелу, дијагностификован је карцином бубрега. Услиједила је операција у бањалучком Клиничком центру – бубрег је одстрањен, па потом хемотерапије, зрачне терапије. И све је Ивана невино, дјечије издржала, са осмијехом. А онда, нови шок. На контролном прегледу, када су се родитељи надали бољим вијестима за своју јединицу, још страшнија дијагноза.

- Болест се проширила и за нас овдје не постоји више могућност даље терапије. Лијек морамо тражити у иностранству, а за то и сами знате да су потребна велика средства. Због њеног осмијеха ја не смијем да одустанем. И борити се даље морам - рекла је Иванина мајка Нина Бјелогрлић.

Обратили су се Иванини родитељи бројним европским дјечијим клиникама – од Турске, преко Италије до Француске. Највеће шансе за Иванино излијечење пружа париски Центар за дјечију онкологију. Но, љекарске услуге, агресивне хемотерапије које су потребне, имуно и биолошки третман, коштају око 250.000 евра. А сваки дан за малог, живота и дјечије раздраганости пуног, неустрашивог борца, драгоцјен!

- Што прије то боље, до неких мјесец дана, ми морамо ићи даље. Ивана је још увијек клинички јако добро, хвала Богу, само што нема косицу. Рекли бисте да је то дијете тотално здрава дјевојчица, али налази су показали другачије - рекла је Иванина мајка.

Родитељској борби за Иванино оздрављење придружиће се, обећање је већ стигло, и Републички Фонд солидарности за лијечење обољеле дјеце у иностранству. И локални Црвени крст ангажовао је све расположиве активисте и волонтере.

За помоћ која трогошњој Ивани Бјелогрлић живот значи, код Интеса Санпаоло банке отворен је рачун. Од 1. децембра у функцији ће бити и МТЕЛ-ов хуманитарни број. Хоћемо ли реаговати на сузе Иванине мајке, омиљене источносарајевске докторице која је племенитошћу и пожртвованошћу помогла многима, па и вршњацима своје јединице!? Пружимо руку маленој Ици и омогућимо јој да живи!

У складу са Законом о празницима Републике Српске 21. новембар, Дан успостављања Општег оквирног споразума у БиХ, је републички празник и нерадни дан.

Према Одлуци о одређивању радног времена правним лицима и предузетницима који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност на подручју општине Невесиње субјекти обухваћени овом Одлуком не раде. Изузетак су трговински објекти типа „драгстор“, правна лица и предузетници који обављају дјелатност производње хљеба, пецива, свјеже тјестенине, колача и њихове продаје и трговински објекти на аутобуској станици и бензинским пумпама.

У времену од 7 до 11 часова раде месаре и рибарнице.

Одлуком начелника општине дежурна апотека, у четвртак, 21. новембра, биће апотека „Дреновик“ у Улици Немањића.

Из Одсјека за инспекцијске и послове комуналне полиције најавили су контролу примјене Одлуке о радном времену субјеката током републичког празника.

На Међународном турниру „Мостар опен 2019“ каратисти Вележа освојили су 14 медаља. На такмичењу у катама и борбама наступило је 36 клубова са 480 такмичара из Хрватске, Црне Горе и БиХ.

Невесињски каратисти су наступом у Мостару окончали овогодишњу успјешну сезону.

karate2

Одбојкашице Вележа забиљежиле су седму побједу у Пионирској лиги РС – група 8. Данас су у Невесињу савладале ЖОК „Леотар“ резултатом 3:1 (25:15, 25:21, 23:25, 25:18) и са скором 7-0 чврсто држе прво мјесто у херцеговачкој регији.

До завршетка првог круга такмичења остала су још три кола. Након тога играће се други круг на лигашком принципу и четири најбоље екипе пласираће се на финални турнир.

У женској Пионирској лиги РС ове сезоне такмиче се 43 клуба.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: nevradio@teol.net

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520