Region

На Тргу Крајине у Бањалуци одржан је велики народни митинг "Српска те зове" са којег је поручено да Републику Српску и српски народ нико не може и неће понизити, ма гдје и какве одлуке буду доношене.

Трг који је био пун грађана из цијеле Републике Српске, Србије и дијаспоре, као и улице које воде ка њему, истакнуте су српске тробојке, те транспаренти подршке руководству Републике Српске, њеним институцијама и борби српског народа за слободу.

Према првим процјенама око 50.000 људи из свих крајева Српске дошло је на митинг "Српска те зове" у Бањалуци.

На главној улици је развучена застава Републике Српске дуга око 500 метара.

Miting 3

Учесници скупа држали су фотографије српских жртава из Подриња, међу којима има и убијене српске ђеце. Један од бројних грађана који су се вечерас слили на Трг Крајине држи српску тробојку на којој се види лик предсједника Русије Владимира Путина.

Великом народном митингу присуствовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, предсједник Владе Српске Радован Вишковић, предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, предсједник Скупштине Србије Ана Брнабић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић, сенатор Српске Александар Вулин.

Присуствовали су и представници бројних институција Српске, те Српске у заједничким институцијама БиХ, локалних заједница, академске заједнице, невладиног сектора проистеклог из Одбрамбено-отаџбинског рата, као и званичници из јавног друштвеног и политичког живота.

Велики народни скуп пратиле су бројне новинарске екипе.

Повод за окупљање је резолуција о Сребреници о којој ће се расправљати у мају у Генералној скупштини УН.

На митингу су говорили представници политичког руководства Републике Српске, представници борачких удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата и различитих удружења грађана. Министарство унутрашњих послова Републике Српске предузеће појачане мјере безбједности.

Miting 2

Дани Светог Василија Тврдошког и Острошког у Требињу  биће одржани од 9. до 12. маја, уз мноштво духовних и културно-умјетничких садржаја.

Како је наведено у програму, циљ ове манифестације је слојевито обиљежавање великог празника али и препознавање, обнављање и добоко утемељење свих племенитих богочовјечанских вриједности личности Светог Василија у нашем народном бићу.

Првог дана манифестације, у четвртак, 9. маја, у порти Саборног храма Светог Преображења Господњег, биће уприличено свечано отварање у оквиру кога ће, како је најављено, епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије одржати поздравно слово. Биће приређен и наступ Хора Свете Анастасије Српске, који ће извести одабране нумере из опуса црквеног и српског народног насљеђа.

У наставку програма, биће уприличен Разговор са братством Манастира Острог, а гост је архимандрит Сергије (Рекић), игуман свете острошке обитељи, који ће водити духовни разговор на актуелну тему празника, житија Светог Василија и живота манастира кроз историју и данас.

Другог дана, у петак, 10. маја, у Музеју Херцеговине, биће промовисана  издања издавачких делатности „Свевиђе“ и „Видослов“.

О књизи „Писма 1947-1955. Шмеман-Флоровски“ у издању „Свевиђа“ говориће протојереј-ставрофор Слободан Јокић, главни уредник издавача.

Штампано у издању „Видослова“, дjело „Прича о хришћанству – историја 2000 година хришћанске вјере“ аутора Дејвида Бентли Харта, православног теолога, реномираног писца и универзитетског професора, представиће протојереј ставрофор Дражен Тупањанин, аутор превода и члан уређивачког одбора издавача.

Након промоције, у порти Саборног храма, публика ће имати прилику да ужива у опери "Деспот Стефан", која је написана у оквиру пројекта Министарства културе Републике Србије, а за коју је блаженопочивши владика Атанасије Јевтић, урадио преглед и рецензију либрета опере 2019. године. Оперу изводе реномирани оперски умјетници оперског студија Народног позоришта у Београду и Српског народног позоришта у Новом Саду, у концертном извођењу, уз клавирску пратњу пијанисте Народног позоришта у Београду.

У суботу, 11. маја, након празничне вечерње службе у порти Саборног храма, у Културном центру, ће бити изведен концерт црквених хорова „Свети Апостол и јевађелиста Марко“ из Подгорице и „Свети Василије Тврдошки и Острошки“ из Требиња.

На дан Светог Василија, у недјељу, 12. маја, послије Свете архијерејске литургије у Храму Светог Василија, у Мркоњићима, родном мјесту светитеља, биће преређен богат програм.

Након проглашења побједника Дјечијег књижевног конкурса „Стазама Светог Василија“, биће свечана празнична приредба Основне школе „Свети Василије Острошки и Тврдошки“, те Хуманитарни световасилијевски базар веза.

 „Са благословом Епископа Димитрија, дјечији књижевни конкурс за дјецу старијег основношколског и средњошколског узраста, отворен је до 1. маја 2024. године. Циљ конкурса је очување предања и вриједности хришћанског богољубља и човекољубља Светог Василија у нашем народу, али и наставак традиције његовања љепоте живе ријечи и умјетничког књижевног израза на нашим просторима“, подсјећају у епархији.

Посљедње свечане вечери манифестације, у порти Саборног храма, публици ће се представити етно састав „Калем“, извођењем традиционалне музике балканских простора, одјевене у ново извођачко рухо.

Организатори Дана Светог Василија Тврдошког и Острошког су Епархија захумско-херцеговачка и приморска и Град Требиње.

 

Радио Требиње

Стање безбједности на подручју које оперативно покрива ПУ Требиње у протекла три мјесеца је задовољавајуће.

Ово је на данашњој конференцији за новинаре оцијенио Синиша Лакета, начелник ове управе.

Број нарушавања јавног реда и мира је повећан за 15 случајева у односу на исти период лани.

„Морамо узети у обзир да је ово тромјесјечје пуно празника, па је и концентрација људи, јавних окупљања већа. Најчешћи прекршаји су извршени у времену од поноћи до два часа“, казао је Лакета.

Начелник Сектора полиције, Миодраг Јанковић је говорећи о безбједности саобраћаја казао да су у прва три мјесеца ове године евидентирана 69 саобраћајних незгода.

„Двије саобраћајне несреће су са погинулим лицем, шест са тешко и 12 са лакше повријеђеним лицима. Број саобраћајних незгода са материјалном штетом је 49“, каже Јанковић.

Начелник Сектора криминалистичке полиције, Љубомир Супић каже да је у посматраном периоду ова управа евидентирала 68 кривичних дјела од којих се на Општи криминалитет односи 52 а на Злоупотребу опојних дрога четири кривична дјела. На Привредни криминалитет се односи седам, а на Безбједност јавног саобраћаја пет.

„Kоефицијент укупне расвјетљености је 97,1 % док је коефицијент расвјетљености по НН-у 83,3 %.“, објаснио је Супић.

Предсједник Србије Александар Вучић и предсједник Републике Српске Милорад Додик одржали су у Мостару састанак са представницима Срба из Мостара и Херцеговине.

На састанку су били присутни министри из Владе Србије, премијер Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Сташа Кошарац, као и замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић, предсједник Координације Срба Мостар Душан Голо, представници канцеларије Владе Републике Српске у Мостару, СПКД ПросвјетЕ ГО Мостар, представници мостарских удружења, представници општина Невесиње, Источни Мостар, Дрвар, Равно и Столац.

Разговарано је о проблемима и могућностима да се они ријеше.

Вучић и Додик су обећали подршку за пројекте који се у Мостару заједнички договоре, као и подршку удружењима која прате националну политику Србије и Републике Српске.

Обећана је подршка буџету Дрвара и Општини Невесиње за обиљежавање манифестације 150 година од прве Невесињске пушке. Обећана је подршка и Источном Мостару за изградњу путне инфраструктуре.

– У разговору са Србима у Мостару. Пажљиво слушам које су њихове потребе, жеље и планови у којима би Србија могла да им помогне. Говорили смо и о конкретним активностима и пројектима који би унапредили квалитет живота српске заједнице у граду на Неретви, а посебно младих људи који желе да остану у Мостару и у њему граде будућност за себе и своје породице – написао је Вучић на Инстаграму.

Поручио је да увијек могу да се ослоне на Србију и Републику Српску.

– У предстојећем периоду уложићемо још више пажње, средстава, љубави и енергије у напредак и развој свих крајева у којима живе Срби – истакао је Вучић.

Предсједник Српске Милорад Додик након састанка је рекао да је било говора о проблемима заједнице у Мостару и Херцеговини.

„Говорили смо о проблемима наше заједнице овђе и о потреби укључивања већег у друштвени и политички живот. Окупљање око политика које прате оно што Република Српска и Србија у националном смислу раде. Такве партије и удружења имаће подршку и Републике Српске и Србије. Разговарали смо и о начелницима општина у Источној Херцеговини које имају неке проблеме и тражили смо модалитет да им се помогне“, рекао је кратко Додик.

ТОП ПОРТАЛ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520