Region

У сусрет обиљежавању јубилеја – 150 година од почетка устанка Невесињска пушка, Удружење Невесињаца у Београду покренуло је иницијативу да се у Невесињској улици у Београду постави спомен табла која ће пролазницима пружати основне информације о Невесињу и о мотиву тадашњих градских власти Београда да се тој улици да такво име.

Сагласност за постављање табле дала је Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине града Београда.

Свечано откривање спомен табле обавиће се у сриједу, 13. децембра 2023. године, са почетком у 11:00 часова испред зграде број 3 у Невесињској улици.

Пензионери који примања добијају од Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске, а живе у Србији не морају више да на крају календарске године овом фонду достављају потврду о животу, саопштио је Фонд ПИО Српске.

Из Фонда ПИО су објаснили да су пензионери ослобођени ове обавезе, јер је у октобру прошле године успостављена електронска размјена података између Фонда ПИО Републике Српске и Републичког фонда ПИО Србије путем које се добијају неопходни подаци, па пензионери више не морају да достављају потврде о животу.

Према подацима Фонда ПИО Републике Српске 21.000 њихових корисника има пребивалиште у Србији.

Министарство финансија Републике Српске саопштило је да ће у Српској данас бити исплаћене новембарске пензије за које је у буџету обезбијеђено 134,4 милиона КМ.

Влада Републике Српске и ресорна министарства обезбиједили су у овој години редовност исплата пензија и њихов раст и раде на побољшању материјалног статуса пензионера, саопштено је из Министарства финансија.

На основу параметара који се односе на проценат просјечних цијена и проценат просјечне плате, већ од јануарске пензије у 2024. години требало би доћи до новог повећања пензија за које су средства планирана приједлогом буџета за 2024. годину, наводи се у саопштењу.

На граници општина Гацко и Невесиње ловци су пронашли седам лешева дивљих свиња, код којих је утврђено присуство вируса афричке куге свиња, рекао је координатор ресора за ветеринарство у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Негослав Лукић.

Лукић је додао да је у суботу потврђено и присуство вируса афричке куге код три дивље свиње на подручју општине Соколац.

- Евидентно је да вирус африке куге свиња циркулише међу дивљом популацијом и свакако да представља опасност и захтијева додатне напоре и опрез. Дивље свиње се много крећу, па самим тим и ризик је већи - рекао је Лукић.

Он је истакао да су надлежне ветеринарске организације заједно са ветеринарском инспекцијом и епизоотиолошким тимом Ветеринарског института "Др Васо Бутозан" предузеле неопходне радње да би санирали постојећа жаришта.

- Сви лешеви дивљих свиња су прописно збринути, а терен адекватно дезинфикован. Брзина санације терена је веома значајна у сузбијању ширења болести - истакао је Лукић.

СРНА

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520