Region

На подручју источне Херцеговине, која припада Изборној јединици девет, биће веома занимљиво у свим локалним заједницама, бар што се тиче кандидата за начелнике и градоначелника, пишу "Независне новине".

За мјесто градоначелника бориће се три кандидата. Испред владајућег СНСД-а и странака које су окупљене у коалицију, нови мандат тражиће Мирко Ћурић.

Своју снагу у Требињу добијену на претходним изборима листа За правду и ред покушаће да искористи тиме што је добила шансу да кандидује Лазара Радана, а уз њега су стале све странке опозиције. Поред њих, како смо сазнали, биће и Ранко Вучинић, бивши члан СДС-а, који у трку иде као независни кандидат.

kandidati trebinje min

Још један актуелни начелник тражи нове четири године на власти. То је Милан Вукадиновић из Фоче, а он се, како сазнајемо, поново кандидовао испред СНСД-а. Опозиција ће покушати да врати Фочу преко Огњена Бодироге, народног посланика из СДС-а, а уз њега би требало да стану све опозиционе странке.

Миленко Авдаловић поново је избор невесињског СНСД-а, а на мегдан ће му два противкандидата. Опозиција подржава Страхињу Вујадиновића, још једног представника листе За правду и ред, а рачуне ће покушати да помрси обојици Александар Шиљеговић, који ће, према нашим информацијама, бити независни кандидат.

nevesinje

Можда и најнеизвјеснија изборна трка биће у Гацку. СДС, који је на прошлим изборима изгубио власт у овој општини након 20 година и пет мандата Милана Радмиловића, жели поново да преузме кормило, а кандидат је Вукота Говедарица, актуелни предсједник Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини РС. СНСД није желио ништа да препусти случају када је у питању противкандидат, па је одлучено да кандидат не буде актуелни начелник Огњен Милинковић, већ Срђан Миловић, предсједник ОО СНСД-а Гацко и некада такође народни посланик. Миловића би требало да подрже странке окупљене у републичку власт. Ипак, треба рећи да је до прије мјесец дана била изнесена званична кандидатура Синише Мандића, испред Социјалистичке партије Српске, али је убрзо она повучена у корист СНСД-овог кандидата. Не треба заборавити рећи да ће Гачани на располагању имати још једног кандидата. То је Срђа Бјелогрлић, син покојног Радована Бјелогрлића, бившег народног посланика и некада високог функционера СНСД-а.

gacko kandidati min

Новог начелника добиће и Берковићи, јер се Ненад Абрамовић, актуелни први човјек ове општине, није кандидовао. СДС је замјену за њега нашао у Бојану Самарџићу, који је био Абрамовићев замјеник у два мандата. Противкандидат долази из СНСД-а и то је Милован Шкрба.

СНСД и СДС, како сазнајемо, једини су који имају кандидате за начелника Љубиња, Источног Мостара и Чајнича. Стево Драпић (СДС), начелник Љубиња, добио је конкурента у Божу Ћузулану (СНСД).

ljubinje

Источни Мостар бираће између актуелног начелника Боже Сјерана (СДС) и Гордана Рачића (СНСД), док ће Горан Караџић, актуелни начелник Чајнича (СДС-ПДП) покушати да освоји мандат испред Мирка Живковића (СНСД).

Занимљива је ситуација у Калиновику, гдје ће, како сазнајемо, грађани бирати између три кандидата која се презивају идентично. Радомир Сладоје, начелник ове општине, испред СНСД-а, конкуренте ће имати у Ђорђу Сладоју (СДС) те Владу Сладоју (ПДП).

Веселин Вујовић, начелник Билеће (СДС), кандидат је за нови четворогодишњи мандат, а на листи ће бити Миодраг Парежанин, као кандидат СНСД-а, те Михајло Вујовић, заједнички кандидат Уједињене Српске и Српске радикалне странке.

bileca

У Изборну јединицу девет спадају и Вишеград, Рудо, Чајниче и Ново Горажде.

 

НЕЗАВИСНЕ

Пореска управа Републике Српске упутила је апел обвезницима прве групе фискализације у Републике Српској, који су у поступку иницијалне фискализације, да сарађују и буду на располагању оператеру фискалног система, како би обвезницима у предвиђеном року испоручили електронске фискалне уређаје и повезали их на систем и тако ефикасније окончали поступак иницијалне фискализације за ову групу обвезника.

"Наиме, оператер фискалног система на терену се сусреће са недоступношћу одређеног броја обвезника фискализације што успорава цјелокупан процес преласка на фискализацију. Законом о фискализацији наведени процес је дефинисан роковима, што значи да је и оператер обавезан да у задатом року испоручи обвезницима хардверско или софтверско рјешење потребно за рад електронског фискалног уређаја одобреног од Пореске управе Републике Српске", саопштено је из Пореске управе.

Пореска управа Републике Српске такође подсјећа обвезнике фискализације да је Законом о фискализацији, прецизирано да су обвезници фискализације дужни да своје пословање ускладе са Законом у роковима прописаним Правилником о динамици фискализације.

"Обвезник фискализације који пропусти прописане рокове сматраће се да није ускладио своје пословање са одредбама Закона и није у систему фискализације. У том случају, Пореска управа Републике Српске доноси рјешење којим се обвезнику фискализације налаже да отклони утврђене неправилности. Уколико обвезник фискализације не поступи по рјешењу, Пореска управа Републике Српске предузима мјеру привремене забране обављања дјелатности", додаје се у саопштењу.

Због тога су још једном позвали обвезнике прве групе фискализације у Републици Српској да буду одговорни и да се јављају на позиве оператера фискалног система, односно да у том кратком времену колико је оператеру потребно да инсталира нови уређај и успостави фискалну конекцију, буду на располагању оператеру, те да на тај начин дају допринос ефикаснијем завршетку поступка иницијалне фискализације.

"Подсјећамо да су обвезници фискализације у Републици Српској, у складу са Законом о фискализацији, ослобођени трошкова иницијалне фискализације, које умјесто њих сноси Буџет Републике Српске", закључују у Пореској управи.

ГЛАС СРПСКЕ

У суботу 27. јула, одржаће се традиционална манифестација Калиновачка олимпијада „Дани кошевине, ГВОЗНО – МОБА – ОЗОН – 2024.“ коју организује општина Калиновик, на пољопривредном добру „Гвозно“.

Такмичарски програм почиње у 13,00 часова. Осим такмичења у кошењу, предвиђене су и витешке игре: вучење конопа, бацање камена с рамена, скок у даљ, потезање клипа, бој на греди и трчање у врећи на 50 m.

Из Општинске борачке организације позвали су демобилисане борце као и остале грађане који су заинтересовани да учествују на „Калиновачкој олимпијади“.

Као и сваке претходне године, косци са собом требају да понесу прибор за кошење.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске је посредством Агенције за аграрна плаћања исплатило данас 3.213.730 КМ за премију за млијеко за мај.

Из ресорног министарства је саопштено да је исплатом обухваћено 2.645 корисника.

О наредној уплати јавност ће бити обавијештена.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520