Region

У Републици Српској ове године могу се организовати прославе мале и велике матуре, али у складу са поштовањем епидемиолошких мјера које је прописао Институт за јавно здравство Републике Српске, изјавила је данас министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

"Ми смо у четвртак добили званичан став Института за јавно здравство да је могуће да се организују прославе матура за основне и средње школе за завршне разреде према моделу и поштујући све мјере које је прописао Штаб за ванредне ситуације", рекла је Тривићева новинараима.

Она је појаснила да то значи да, уколико школа одлучи да организује прославе матура, на прослави, односно на једном јавном мјесту не може да буде више од 30 људи, што је и редовна мјера Републичког штаба за ванредне ситуације када је ријеч о јавном окупљању.

"Средње школе могу то да организују у угоститељским објектима и у оквирима својих школа, а за основне школе, према закону и правилницима, да то буде у оквиру школских установа, а уколико је то могуће да то буде вани", рекла је Тривићева.

Она је додала да матуре могу организовати по једно одјељење на једном мјесту.

 

СРНА

У посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске, Универзитетском клиничком центру Републике Српске, Универзитетској болници у Фочи и у болницама Св. Врачеви у Бијељини и св. апостол Лука у Добоју извршено је тестирање 689 лабораторијских узорака, а нови вирус корона (SARS-CоV-2) потврђен је код 70 особа, док је од посљедица заразе преминуло 11 особа.

Када је ријеч о новозараженима, ради се о 41 мушкој и 29 женских особа, од којих су двије млађе, 34 средње и 34 особа старије животне доби.

Према мјесту пребивалишта, 16 особа је из Бањалуке, 11 из Бијељине, девет из Добоја, по три из Билеће, Зворника, Котор Вароша, Модриче и Угљевика, по двије из Вишеграда, Приједора, Теслића и Челинца и по једна из Братунца, Дервенте, Кнежева, Лaкташа, Пелагићева, Петрова, Требиња, Фоче, Хан Пијеска, Чајнича и Шипова.

У посљедња 24 часа, Институту за јавно здравство Републике Српске пријављено је 11 смртних случајева код којих је потврђено присуство вируса корона. Ради се о особама средње и старије животне доби од којих су (четири особе из Бањалуке, двије из Теслића и по једна из Требиња, Угљевика, Српца, Градишке и Лакташа).

До сада су у Републици Српској потврђена 63.434 случаја вируса корона, а преминуло је укупно 3.596 особа код којих је потврђен тест на вирус корона.

У Републици Српској, од новог вируса корона, до сада се опоравило 44.682 особа, а тестирано је укупно 269.091 особа.

Укупан број хоспитализованих у Републици Српској је 494 у Универзитетском клиничком центру Републике Српске 189, а у осталим болницама 305. На респиратору је 47 лица (19 у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, 28 у осталим болницама).

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 3.913 особа, а надзор је завршен код 186.573 особе.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Дарија Кисић Тепавчевић оцијенила је данас у Источном Сарајеву да је веома битно заједничко обиљежавање значајних историјских датума Србије и Републике Српске.

Тепавчевићева је појаснила да се већ четири датума заједнички обиљежавају, те да ће у наредном периоду услиједити иницирање заједничког обиљежавања још два значајна датума.

- Иницираћемо и обиљежавање 9. јула - Невесињска пушка и 15. септембра - Дан српског јединства, слободе и националне заставе - рекла је Тепавчевићева на конференције за новинаре након билатералних састанака одржаних послије заједничке сједнице влада Републике Српске и Србије, која је одржана у Источном Сарајеву.

Она је оцијенила одличном сарадњу министарства на чијем је челу и Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Тепавчевићева је подсјетила да у области социјалног осигурања постоји потписан споразум још од 1. јанура 2004. године, те да се у области социјалне заштите свакодневно сарађује.

Она је изразила задвољство због одржавања данашње заједничке сједнице и додала да се пријатељски дух осјећа приликом сваке изговорене ријечи, те да се види дугогодишња традиција у сарадњи.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је новинарима да између ова два министарства нема отворених питања, те захвалио Влади Србије за финансијску помоћ од 1,5 милиона евра за развој предузетништва лицима млађим од 30 година.

- У области пензијско-инвалидског осигурања потписано је више протокола. Фонд Српске имао је раније дуговања према пензијско-инвалидском осигурању Србије. Она су реализована и остала је још једна рата, која ће бити реализована у овој години - рекао је Милуновић и појаснио да се проблем јавио када су се појавили дупли корисници који су оставривали право на личне и на породичне инвалиднине и у Србији и у Републици Српској.

РТРС

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да ће владе Српске и Србије у наредном периоду реализовати пројекте вриједне више од милијарду и 600 милиона КМ.

Вишковић је након заједничке сједнице влада Републике Српске и Србије, која је одржана у Источном Сарајеву, рекао да ће данас бити положен камен темељац за Пројеката Хидроенергетског система /ХЕС/ "Горња Дрина".

"Ту су три хидроелектране "Бук бијела", "Фоча" и "Паунци". То је инвестиција више од милијарду и 100 милиона КМ", појаснио је Вишковић.

Он је рекао да је у плану и реализација изградње ауто-пута од Сремске Раче до Бијељине, што ће Србија помоћи са 100 милиона евра, као и изградња аеродрома у Требињу.

"То су значајни инфраструктурни пројекти између Владе Републике Српске и Владе Србије", рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, у претходних 10 година одржано је 10 заједничких сједница које су довеле до овога данас.

Вишковић је рекао да ће изградња аеродрома у Требињу, за шта ће Србија издвојити око 100 милиона евра, омогућити да Херцеговина у наредним годинама има пуно бржи развој.

Премијер Републике Српске рекао је да је договорена и заједничка градња спомен-комплекса страдања српског народа Градина – Јасеновац.

Вишковић је рекао да је на данашњој сједници поновљено опредјељење за реализацију пројеката из области образовања.

"Прије свега, ријеч је о националној групи предмета. Да образовне системе у Српској и Србији приближимо што је могуће више", појаснио је Вишковић.

Он је рекао да очекује и да мост "Братољуб" у Братунцу, који је Србија изградила из властитих средстава, буде ускоро стављен у функцију.

"Нажалост, институцијама БиХ требало је двије године да дођу у позицију да се сагради гранични прелаз. Према информацијама које имам, то би требало да буде до јуна, па да у јулу и августу и мост и гранични прелаз ставимо у употребу грађанима који беспотребно двије године чекају да могу прелазити мост", нагласио је Вишковић.

Он је изразио увјерење да ће значајан дио пројеката које ће данас ресорни министри на билатералним састанцима договорити бити и реализовани.

Вишковић је захвалио Влади, али и грађанима Србије, за помоћ коју су дали БиХ, а посебно Републици Српској у борби против вируса корона.

"Јака Србија и у економском и у политичком и у сваком другом смислу гарант је да и Република Српска може да се брже и боље креће и развија", истакао је Вишковић.

Он је рекао да је Република Српска у првом кварталу 2021. године остварила раст БДП-а од два одсто.

"Србија има нешто већи раст БДП-а него ми, али ми смо на то поносни, јер је Србија у прошлој години имала најмањи пад БДП-а, а иза ње је Република Српска", рекао је Вишковић и још једном захвалио Влади Србије на сарадњи.

Планирано је и да делегације двије владе данас оду у Фочу, гдје ће Вишковић и Брнабићева положити камен темељац за Хидроелектрану "Бук Бијела" на ријеци Дрини, чију градњу ће финансирати електропривреде Србије и Српске у износу 220 милиона евра.

Потписан споразум о сарадњи ветеринарских комора Републике Српске и Србије

Предсједници ветеринарских комора Републике Српске Саша Бошковић и Србије Мишо Коларевић потписали су данас у Источном Сарајеву споразум о сарадњи о питањима важним за развој ветеринарске професије Српске и Србије.

Потписивање споразума је услиједило након заједничке сједнице влада Републике Српске и Србије.

 

СРНА

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520