-->

ДРУГИ РЕБАЛАНС БУЏЕТА ОПШТИНЕ НЕВЕСИЊЕ ПРОЈЕКТОВАН НА ИЗНОС 12,5 МИЛИОНА КМ

19 novembar 2021

На данашњој сједници Скупштине општине Невесиње одборници су усвојили Нацрт ребаланса буџета за 2021. годину у износу од 12.249.860 КМ.

Како је појаснила в.д. начелника Одјељења за финансије Сања Брењо потреба за другу овогодишњу корекцију буџета појавила се повећањем прихода од индиректних пореза и реализацијом трансфера Владе РС за програм јавних инвестиција.

Према њеним ријечима, на расходовној страни повећани су издаци за одржавање путева, субвенције Комусу, Водоводу и за превоз ученика, те грантови за Удружење пензионера, Удружење породица са проблемом стерилитета "Бебе" и за неколико спортских организација.

Брењо је навела да су издаци за нефинансијску имовину у односу на први ребаланс повећани за готово милион марака, с тим да се највећа ставка од 800.000 КМ односи на изградњу пречистача на Алаговцу.

SO 10 2

Из опозиционог СДС-а су критиковали повећање буџетске резерве и начин утрошка донаторских средстава Владе Србије. СДС сматра да повећање прихода од индиректних пореза треба усмјерити за најосјетљивије категорије становништва.

Из СНСД су похвали извршну власт за савјесно планирање и домаћинско трошење буџета, оцијенивши да се Невесиње налази у историјском инвестиционом циклусу. Констатовали су да су све субвенције на вријеме исплаћене, a подржали су и повећање гранта комуналним предузећима, пензионерима и спортским организацијама.

У скупштинској дискусији из Социјaлистичке парије су поручили да Невесиње има перспективу и да ће актуелне инвестиције и енергетски пројекти донијети прилив средстава у буџет и створити услове за привредни развој.

Начелник општине Миленко Авдаловић је рекао да је суфицит у буџету резултат штедње и домаћинског пословања. Одговарајући на одборничка питања, он је нагласио да општина даје субвенције за отварање радних мјеста и да ће помоћи домаћинства која су претрпјела штету од поплава. Потврдио је да ће сви најављени инфраструктурни пројекти бити реализовани до краја ове или на прољеће наредне године.

Ребаланс буџета усвојен је гласовима скупштинске већине, док је опозиција била уздржана.

SO 10 3

На данашњој сједници усвојена је Одлука о укључивању Дома здравља Невесиње у трезорски систем пословања. Тиме је ова здравствена установа стекла статус буџетског корисника у смислу праћења намјенског кориштења одобрених буџетских средстава, те припреме и објављивања одговарајућих извјештаја и вођења регистра буџетског корисника.

Без расправе је усвојен Џендер акциони план и одлуке о усклађивању аката о оснивању јавних установа Дјечији вртић и Центар за информисање и културу са Законом о систему јавних служби Републике Српске.

SO 10 4

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520