-->

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА НЕВЕСИЊЕ СВЕЧАНО ОБИЉЕЖИЛА ВИЈЕК ПОСТОЈАЊА

15 jun 2023

Народна библиотека Невесиње обиљежила је 100 година постојања, а у част великог јубилеја синоћ је у сали Центра за културу "Небојша Глоговац" одржана свечана академија.

biblioteka 1

Директор Библиотеке Синиша Килибарда истакао је да књижни фонд броји 30.000 књига и изразио наду да ће Библиотека у будућности радити још боље.

- Обећавам да ћемо у будућности радити и више и боље, да Библиотека постане централна установа културе у нашем граду. Посебну пажњу посветићемо раду са дјецом и омладином- рекао је Килибарда.

biblioteka 2

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић нагласио је да су се кроз историју овог мјеста смјењивала царства и државе, али да су књига и култура остале.

- Данас, у условима Интернета и друштвених мрежа, библиотеке и књиге су мало изгубиле на значају, али ја се надам да ће књига остати непревазиђена и вјерујем да је човјеков најбољи пријатељ- закључио је Авдаловић.

biblioteka 3

У име Друштва библиотекара Републике Српске руководству Народне библиотеке Невесиње честитке је пренијела Сњежана Галинац. Она је нагласила да постојање од једног вијека свједочи да се и прије тих 100 година мудра херцеговачка глава досјетила да се култура и очување културне баштине одржава и подржава.

- У дигиталној ери, у којој информације путују брзином свјетлости, највећи изазов за библиотеке је очувати мјесто и значај у друштву. Народна библиотека Невесиње у томе је успјела. О томе свједочи ово вече и бројне манифестације, које се организују под њеним окриљем- рекла је Галинац.

biblioteka 5

Гост вечери био је познати српски пјесник Ђорђо Сладоје. Он је упутио честитке Библиотеци поводом ријетког јубилеја и својим стиховима обогатио ово културно вече.

У опстанак књиге Сладоје не сумња, јер, како каже, све што је паметно на друштвеним мрежама потиче управо из књиге.

На свечаној академији, у част вијека постојања, Народна библиотека Невесиње уручила је плакету за изузетан допринос у развоју културе Невесиња наставници српског језика у пензији Силвији Жерајић.

biblioteka 8

Жерајићева се захвалила на овом лијепом признању. Присјетила се како је прије 60 година кривудавим макадамским путем дошла у Невесиње, радни вијек провела у Основној школи "Ристо Пророковић" и све те године била члан невесињске библиотеке.

Библиотеци је пожељела још много успјеха и нових јубилеја. Омладини је савјетовала да у књизи проналази више радости и задовољства, а осталим суграђанима препоручила да буду вјерни читаоци.

biblioteka 4

Учесници програма свечане академије поводом обиљежавања 100 година постојања Народне библиотеке Невесиње били су пјесник Сретен Видаковић, Милош Милошевић, етно групе "Симонида" и " Свети Димитрије", мали хор Музичке школе и чланови рецитаторске секције основне школе. Програм је водила Љиља Ивезић.

biblioteka 6

biblioteka 9

biblioteka 7

Свечаности су присуствовали представници Друштва библиотекара РС, Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ из Мостара, херцеговачких библиотека, Општине Невесиње, Црквене општине Невесиње и локалних установа и предузећа.

naslovna biblioteka

n

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520