-->

НАЦРТ БУЏЕТА ОПШТИНЕ НЕВЕСИЊЕ ПРОЈЕКТОВАН НА 12,7 МИЛИОНА КМ

07 decembar 2023

На данашњој сједници Скупштине општине Невесиње одборници су већином гласова усвојили Нацрт буџета за 2024. годину у износу од 12.706.180 КМ, што је за 3,2% више у односу на Ребаланс буџета чија је коначна верзија, такође, потврђена на сједници. Прихваћен је и приједлог одлуке о кредитном задужењу од 1,5 милиона КМ који ће бити усмјерен за финансирање капиталних инвестиција. Одборници су усвојили и више одлука из области просторног уређења и стамбено-комуналних послова.

skupstina dec1

На почетку данашње сједнице Општинског парламента одборници су без расправе усвојили ребаланс буџета за текућу годину у износу од 12.306.610 КМ на који је сагласност дало и Министарство финансија Републике Српске. У односу на нацрт, коначна верзија буџета је имала незнатне измјене. Потом је усвојена пратећа Одлука о извршењу буџета којом се прописују управљање буџетским средствима и права и обавезе буџетских корисника.

Шире скупштинске дискусије вођене су о кредитном задужењу и допуни Плана капиталних инвестиција за период 2022-2024. година. У уводном излагању, главни књиговођа у Одјељењу за финансије Радмила Ороз, детаљно је образложила услове и намјену кредита. Како је навела, кредитна средства од 1,5 милиона КМ биће усмјерена за изградњу и реконструкцију локалних путева, изградњу водоводне мреже у селима Крекови, Лукавац и Биоград и уређење партера и приземља зграде социјалног становања. Рок отплате кредита је осам година са грејс периодом од 12 мјесеци и фиксном каматном стопом од 4,9%.

Одборници опозиционог СДС-а приговорили су да до краја није прецизирано у које пројекте ће бити утрошена кредитна средства. Сматрају да је прије утврђивања приоритета за инвестирање требало провести јавну расправу и консултовати представнике мјесних заједница. Предлагали су и да се дио ових средства уложи за поправљање привредног амбијента у општини.

Из СНСД-а су узвратили констатацијом да ће утрошак кредитних средстава бити само наставак инвестиционог циклуса започетог у претходном периоду. Нагласили су да улагањем у руралну инфраструктуру желе да помогну људима који не запуштају своја имања. Сматрају да су сви преложени пројекти оправдани и да су иницирани управо од грађана.

И из СРС „Др Војислав Шешељ“ је дата подршка кредитном задужењу уз образложење да средства иду за развојне пројекте и подршку људима на селу.

Одборници власти и опозиције сагласни су да се покрене иницијатива за асфалтирање пута до Вјенчаца.

На примједбу опозиције да у Плану капиталних инвестиција нема водоснабдијевања за Придворце, начелник општине Миленко Авдаловић је објаснио да локална управа тражи начин за прикључење овог села на градску водоводну мрежу и да ће то бити ријешено након измјене цјевовода Алаговац – резервоар Рови. Начелник је рекао да у Општину до сада није стигла било каква иницијатива за уређење туристичког комплекса на Вјенчацу, али да у сваком случају овај локалитет заслужује пажњу. Авдаловић је истакао да ново кредитно задужење не представља оптерећење за општински буџет будући да тренутни дуг износи 11% од изворних прихода, а већ 2025. године отплатом великог кредита, овај дуг ће пасти на 7%.

Одлука о кредитном задужењу усвојена је са 17 гласова „за“, два „уздржана“ и једним гласом „против“.

skupstina dec2

Општинско Одјељење за финансије Нацрт буџета за 2024. годину пројектовало је на износ од 12.706.180 КМ, што је 6% више у односу на претходну годину и за 3,2% више од износа утврђеног у ребалансу буџета. О овом документу ће бити проведена јавна расправа, а коначно усвајање се најављује до краја године. Из опозиције су најавили да ће поднијети амандмане на предложени Нацрт буџета.

На данашњој сједници Општинског парламента одборници су утврдили пореску стопу за опорезивање непокретности на подручју општине Невесиње за 2024. годину и вриједност непокретности по зонама. Према усвојеним одлукама, стопа пореза износи 0,17% на процијењену тржишну вриједност непокретности по зонама што је на нивоу од претходне године. Изузетак је пореска стопа на непокретностима у којима се обавља производна дјелатност која износи 0,05%. Без расправе је прихваћен и предложени Програм заједничке комуналне потрошње за 2024. годину. Како је образложила начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Сандра Зиројевић, за чишћење улица, тргова и градског гробља, одржавање зелених површина, транспорт отпадака и јавну расвјету предвиђена су буџетска средства у износу од 204.000 КМ.

skupstina dec3

Одборници су без расправе прихватили Одлуку о продаји градског грађевинског земљишта у својини општине Невесиње путем усменог јавног надметања. Овом Одлуком утврђени су услови и начин продаје шест парцела у обухвату Регулационог плана „Радничко насеље Миљевац“ предвиђених за изградњу стамбених објеката.

На крају скупштинског засједања предсједник Општинског парламента Момчило Вукотић упознао је одборнике са закључком Колегија Скупштине да се због сталних жалби грађана на безбједност саобраћаја у Улици Николе Тесле изгради пјешачка стаза.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520