-->

УСКОРО РЕДОВНА БОГОСЛУЖЕЊА У САБОРНОЈ ЦРКВИ У МОСТАРУ

22 februar 2020

На Саборној цркви Свете Тројице у Мостару завршени су кровополагачки радови, а у наредних мјесец до два очекује се завршетак грубих грађевинских радова, па се ускоро очекују и прва редовна богослужења у овом храму „Сада можемо рећи да нам се црква више не налијева, односно њена унутрашњост је суха, па се врло скоро, ако Бог да, могу очекивати и унутрашњи радови“, каже за „Независне“ мостарски парох Радивоје Круљ.

То практично значи да се одмах креће са другом и трећом фазом обнове цркве, односно, како каже отац Радивоје, креће се са уређењем партера и осталим уређењима ентеријера. За четири мјесеца се очекује прослава празника Свете Тројице (16. јуна), коме је и посвећена црква, а у прошлој години је Епархија захумско-херцеговачка и приморска прославила 800 година, што су, како каже отац Радивоје, велики разлози да се у Мостару уприличи свечаност. „Можда ће то значити и почетак редовних богослужбених активности у Саборној цркви, а ако будемо успјели завршити зацртане радове, можда и освећење цркве, иако не желимо ништа прејудицирати“, каже Круљ. 

У досадашње радове је утрошено више од шест милиона марака, што подразумијева грађевинске радове, заједно са такозваном капом звоника која се треба завршити и унутрашњи малтери и подови. Тек послије свега тога слиједе друга и трећа фаза, односно друга фаза је уређење енетеријера, украшавање храма изнутра, док је трећа фаза уређење партера, гдје је предвиђено да се уради и подземна гаража са око 150 паркинг мјеста, као и санација великог потпорног зида према путу, те сувенирница, капија и прилаз цркви. „Ови финални радови ће бити након што се заврши пројектна документација и добијемо понуде од потенцијалних извођача“, каже Круљ. Друга и трећа фаза ни приближно неће коштати колико ова прва, која је била и најобимнија и најважнија, јер је, како објашњава отац Радивоје, било компликовано обновити цркву у оном старом, аутохтоном изгледу каква је била, са свим искористивим старим материјалом који је остао од ње.

„Хвала Богу, захваљујући понајприје двјема владама, Републике Српске и Србије, као и свим добровољним прилозима многих наших вјерника, многих Мостараца, пријатеља који нису православне вјероисповијести, ми смо успјели завршити већину грађевинских радова. Вјерујемо у чврста обећања предсједника Србије Александра Вучића и Милорада Додика, члана Предсједништва БиХ из РС, па ћемо у овој години довршити и оно што је остало од ове грађевинске фазе до краја године“, истиче Круљ.

Саборна црква у Мостару, која је саграђена 1873. године, девастирана је у ратним догађањима 1992. и 1993. године, али је њеном реконструкцијом, започетом прије десетак година, поново добила стари изглед велелепне и живописне грађевине са локалитета Бранковац и као један од највиших и најљепших православних храмова на Балкану поново постала један од симбола града на Неретви.

НЕЗАВИСНЕ НОВИНЕ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520