-->

ШИПОВАЦ: ПОПУСТИ ЗА РЕДОВНЕ ПЛАТИШЕ У ТРЖИШНОМ СНАБДИЈЕВАЊУ

29 januar 2021

Предузеће "Електропривреда Републике Српске" има најповољније цијене тржишног снабдијевања у региону, а још један доказ бриге о купцима јесте и могућност попуста на цијену енергије за оне који редовно измирују обавезе, рекао је директор дирекције за тржишно снабдијевање ове фирме Велибор Шиповац.

Шиповац је објаснио да су цијене тржишног снабдијевања у Федерацији БиХ скупље за око 45 одсто, у Србији за 48 одсто, Црној Гори 54 одсто, а у Хрватској за чак 80 одсто.

"Још један доказ бриге о купцима јесте и наша пословна политика снабдијевања која омогућава купцима електричне енергије на тржишном снабдијевању попусте на цијену енергије уколико редовно измирују обавезе по рачуну за електричну енергију", рекао је Шиповац новинарима.

Он је појаснио да су купци електричне енергије у БиХ квалификовани купци и имају право да слободно бирају снабдјевача, а снабдијевање крајњих купаца електричном енергијом може да обавља електроенергетски субјект који има одговарајућу дозволу издату од Регулаторне комисије.

Шиповац је додао да је тренутно 18 лиценцираних снабдјевача у БиХ, а у складу са регулативом за веома кратко вријеме успостављена је Дирекција за снабдијевање у Матичном предузећу.

Он је рекао да су од 1. септембра 2019. године по тржишним принципима преузели снабдијевање од дистрибутивних предузећа, купце на напонским нивоима 110, 35 и 10 киловата, као и купце на напонском нивоу од 0,4 киловата са годишњом потрошњом већом од 35.000 киловат-часова по мјерном мјесту, из прве, друге, треће, шесте и седме тарифне групе, те јавне расвјете.

"Потписани су уговори, испостављен први рачун без грешке и већ од тада постали смо једна од најважнијих карика предузећа. Купцима обезбјеђујемо поуздано, квалитетно и најповољније снабдијевање електричном енергијом, чиме правдамо улогу водећег снабдјевача електричном енергијом у Републици Српској", истакао је Шиповац.

Он је подсјетио да је у 2020. години учешће тржишног снабдијевања у укупној потрошњи било 40 одсто /1,42 гигават-часа/ за готово 4.000 купаца на 5.300 мјерних мјеста.

Шиповац је навео да су купци категорисани према напонским нивоима, а ради правичног односа купци на високом и средњем напону категорисани су према дјелатностима којим се баве.

"Имамо 11 категорија: индустријски потрошачи више од пет гигават-часова, затим категорије: трговина и услужне дјелатности, јавне установе, болнице и водоводи, пољопривреда, саобраћај и друго. На 0,4 киловата напонском нивоу подјела је по тарифним групама", рекао је Шиповац.

Он је додао да су уговори о снабдијевању стандардизовани, у складу са позитивним правом.

"На високом и средњем напону они су на одређено вријеме, а на ниском напону су неограниченог трајања, с тим што се у складу са регулативом могу исти кориговати у појединим сегментима", рекао је Шиповац.

Када је ријеч о рачунима за електричну енергију, Шиповац је навео да се за свако мјерно мјесто издаје посебан рачун.

"Рачун садржи аналитички приказ накнаде за испоручену електричну енергију, што је и предмет уговора купца и снабдјевача, али и осталих накнада: преносне или дистрибутивне мреже, накнаде за обновљиве изворе, као и законом прописане таксе и порезе", каже Шиповац.

Шиповац је додао да се на званичном сајту предузећа "Електропривреда Републике Српске" за купце, као и оне који то желе бити, налазе све информације, обрасци и упутства, контакт подаци да би јасно и транспарентно били о свему информисани.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520