-->

РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ "ДАБАР" БИЋЕ УБРЗАНИ

12 mart 2021

Радови на изградњи хидроелектране /ХЕ/ "Дабар" биће олакшани и убрзани, а потписивање уговора о кредитирању се очекује за три до четири мјесеца, пошто је Суд БиХ одбио као неосновану тужбу кинеско-словеначког конзорцијума у вези са јавном набавком о финансирању и изградњи те електране, изјавио је данас Срни директор ХЕ "Дабар" Славиша Стајић.

Он је нагласио да је на тендеру за финансирање и изградњу те хидроелектране изабрана кинеска компанија "Геџоуба груп" као најповољнији понуђач, а да се кинеско-словеначки конзорцијум "CNEEC-RIKO" жалио на тендерски поступак и тражио да се поништи та јавна набавка иако нису ни доставили валидну документацију, нити су задовољили услове да конкуришу.

"Иако није ни постојала сумња у законитост спровођења ове јавне набавке, били смо на пола посла и сада је ово корак даље у завршетку пројекта", рекао је Стајић.

Он је истакао да је покретање тужбе тог конзорцијума пред Судом БиХ отежало преговоре о кредитирању пројекта са представницима кинеске Ексим банке, пошто су због тога били опрезни и цијели поступак је могао да се врати на почетак.

"После ове пресуде смо од кредитног бироа Ексим банке добили потврду да је пројекат ХЕ `Дабар` исплатив и да ће га Банка подржати и одобрити средства", истакао је директор тог предузећа.

Он је напоменуо да је са кинеском компанијом "Геџоуба" потписан уговор по систему "кључ у руке", односно о пројектовању, финансирању и извођењу радова на тој хидроелектрани.

"Вриједност посла, који обухвата комплетан завршетак свих грађевинских радова, набавку и уградњу опреме, израду пројекта и модела испитивања турбине, износи око 223 милиона евра", прецизирао је Стајић.

Од тога ће, из кредита кинеске Ексим банке, бити финансирано 85 одсто посла, а 15 одсто из сопствених средстава, навео је директор ХЕ "Дабар", истакавши да послије потписивања уговора о кредиту почиње да тече рок за изградњу те хидроелектране који је планиран на четири године.

Стајић је указао је пројекат исплатив и због тога што неће нико осим те електране, када буде на мрежи, враћати кредит који је уложен у њену изградњу.

Он је појаснио да је цјелокупна вриједност посла повећана у односу на неке првобитне процјене и планове због тога што су пројекту ХЕ "Дабар" придружени и остали пројекти неопходни за њену изградњу, као што су пробијање канала Дабарско поље, проширење тунела Дабар-Фатница, те изградња бране Пошћење.

Када је ријеч о експропријацији земљишта, он је рекао да се редовно исплаћују те накнаде за земљиште у зони будуће хидроакумулације Невесиње и да је надлежном министарству упућен захтјев за допуну Одлуке о утврђивању општег интереса ради експропријације земљишта и за одводни канал Дабарско поље и за измјештање дијела регионалног пута Берковићи-Кривача.

Стајић је навео да је у 2021. години за потребе експропријације земљишта исплаћено око четири милиона КМ, а цјелокупан износ неопходан за ту сврху биће, умјесто првобитно планираних 30 милиона КМ, вјероватно дупло већи и према садашњим процјенама износиће око 50 милиона КМ.

"Тај првобитни износ од 30 милиона КМ је паушално утврђен и није се много удубљивало у тај дио који је проблематичан јер један дио породица мора да буде исељен, а неки људи траже и нереално високе цијене за своје земљиште, што је предмет спора код Правобранилаштва Републике Српске", објаснио је Стајић.

Он је додао да из ХЕ "Дабар" не могу да утичу на динамику тог процеса, али да су сви ти спорови до сада ријешени и да предузеће редовно исплаћује средства за експропријацију земљишта.

Према његовим ријечима, паралелно са тим послом се прибављају и грађевинске дозволе за изградњу објеката обухваћених пројектом ХЕ "Дабар".

ХЕ "Дабар", осим електране, обухвата и изградњу деривационог тунела са улазном грађевином, акумулације Невесиње, бране Пошћење, водостана, цјевовода под притиском, машинске зграде, канала кроз Дабарско поље и насипа Гребак и Врањача.

ХЕ "Дабар" припада хидроенергетском систему "Хидроелектрана на Требишњици" /ХЕТ/ и представља најважнију хидроелектрану у систему "Горњи хоризонти".

Тај систем, осим ХЕ "Дабар" предвиђа и изградњу ХЕ "Билећа" и ХЕ "Невесиње".

Срна

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520