-->

СРБИЈА И СРПСКА РЕАЛИЗОВАЋЕ ПРОЈЕКТЕ ВРИЈЕДНЕ 1,6 МИЛИЈАРДИ КМ

17 maj 2021

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да ће владе Српске и Србије у наредном периоду реализовати пројекте вриједне више од милијарду и 600 милиона КМ.

Вишковић је након заједничке сједнице влада Републике Српске и Србије, која је одржана у Источном Сарајеву, рекао да ће данас бити положен камен темељац за Пројеката Хидроенергетског система /ХЕС/ "Горња Дрина".

"Ту су три хидроелектране "Бук бијела", "Фоча" и "Паунци". То је инвестиција више од милијарду и 100 милиона КМ", појаснио је Вишковић.

Он је рекао да је у плану и реализација изградње ауто-пута од Сремске Раче до Бијељине, што ће Србија помоћи са 100 милиона евра, као и изградња аеродрома у Требињу.

"То су значајни инфраструктурни пројекти између Владе Републике Српске и Владе Србије", рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, у претходних 10 година одржано је 10 заједничких сједница које су довеле до овога данас.

Вишковић је рекао да ће изградња аеродрома у Требињу, за шта ће Србија издвојити око 100 милиона евра, омогућити да Херцеговина у наредним годинама има пуно бржи развој.

Премијер Републике Српске рекао је да је договорена и заједничка градња спомен-комплекса страдања српског народа Градина – Јасеновац.

Вишковић је рекао да је на данашњој сједници поновљено опредјељење за реализацију пројеката из области образовања.

"Прије свега, ријеч је о националној групи предмета. Да образовне системе у Српској и Србији приближимо што је могуће више", појаснио је Вишковић.

Он је рекао да очекује и да мост "Братољуб" у Братунцу, који је Србија изградила из властитих средстава, буде ускоро стављен у функцију.

"Нажалост, институцијама БиХ требало је двије године да дођу у позицију да се сагради гранични прелаз. Према информацијама које имам, то би требало да буде до јуна, па да у јулу и августу и мост и гранични прелаз ставимо у употребу грађанима који беспотребно двије године чекају да могу прелазити мост", нагласио је Вишковић.

Он је изразио увјерење да ће значајан дио пројеката које ће данас ресорни министри на билатералним састанцима договорити бити и реализовани.

Вишковић је захвалио Влади, али и грађанима Србије, за помоћ коју су дали БиХ, а посебно Републици Српској у борби против вируса корона.

"Јака Србија и у економском и у политичком и у сваком другом смислу гарант је да и Република Српска може да се брже и боље креће и развија", истакао је Вишковић.

Он је рекао да је Република Српска у првом кварталу 2021. године остварила раст БДП-а од два одсто.

"Србија има нешто већи раст БДП-а него ми, али ми смо на то поносни, јер је Србија у прошлој години имала најмањи пад БДП-а, а иза ње је Република Српска", рекао је Вишковић и још једном захвалио Влади Србије на сарадњи.

Планирано је и да делегације двије владе данас оду у Фочу, гдје ће Вишковић и Брнабићева положити камен темељац за Хидроелектрану "Бук Бијела" на ријеци Дрини, чију градњу ће финансирати електропривреде Србије и Српске у износу 220 милиона евра.

Потписан споразум о сарадњи ветеринарских комора Републике Српске и Србије

Предсједници ветеринарских комора Републике Српске Саша Бошковић и Србије Мишо Коларевић потписали су данас у Источном Сарајеву споразум о сарадњи о питањима важним за развој ветеринарске професије Српске и Србије.

Потписивање споразума је услиједило након заједничке сједнице влада Републике Српске и Србије.

 

СРНА

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520