-->

ПРВА ЗБИРКА ПЈЕСАМА ”НА ПРАГУ СТВАРНОСТИ” ОГЊЕНА КАНДИЋА

18 novembar 2021

Млади талентовани пјесник Огњен Кандић, асистент на Филозофском факултету на Палама, издао је своју прву збирку пјесама “На прагу стварности”, која говори о својеврсном запису душе.

Збирка одабраних пјесама “писала се пет година за столом, на вјетрометинама заборских видиковаца и звиздану црногорских плажа, у фотељи, љуљашци, чекаоницама, студентским домовима и чекала боље дане за објелодањивање”, каже Кандић.

Књига пјесама садржи 132 странице, 71 пјесму, а подијељена је у шест тематских цјелина које су поетским концем повезане у једну.

“Посвећена је љепоти живота у свим њеним обличјима, фазама, нијансама о пролазности, о љубави према Богу, отаџбини, схваћеној у једном метафизичком смислу, оној која ми се заводљиво откривала у природи, књигама, сновима, женама, пријатељима”, наводи Кандић.

na pragu stvarnosti

Тридесетогодишњи Кандић, од када зна за себе, све своје страхове, недоумице, сумње и радости исповиједао је чешће хартији него људима, те га је то преиспитивање заправо извело на филозофско-поетски пут којим данас корача.

“Вјерујем да су сви који су икада писали, у већој или мањој мјери, то чинили зато што су жељели да себе боље упознају и сагледају свијет око себе и себе из потпуно новог хоризонта, неприступачног онима који су заборавили да преиспитују и истражују своју душу и ослушкују импулс непролазног и вјечног, који све нас пјеснике, умјетнике наводи на то преиспитивање.

У том смислу поезија није ништа друго него пут самоспознаје”, поручује Кандић.

Кандић је био један од најбољих студената у историји Катедре за филозофију на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

Он каже да “највећу захвалност дугује Богу, који га је удостојио овог дара да свијет око себе и себе у њему, видљиву и невидљиву стварност са обје стране оног прага који их истовремено раздваја и спаја, сензитивније доживљава и преиспитује и стихотворава”.

Иако је публику навикао на родољубиве пјесме, рецензент књиге и професор на Филозофском факултету на Палама Саша Кнежевић каже да су му пажњу у Огњеновој збирци привукле љубавне пјесме.

“Када сам дошао до тих љубавних пјесама схватио сам колико поетског жара постоји у њему. Ја сам рецензији скренуо пажњу на те љубавне пјесме, које су помало по страни када се размишља о његовом досадашњем стваралаштву, а које су јако важне јер љубавна лирика је ипак есенција сваке лирске поезије, све друго је врста надоградње”, наводи Кнежевић.

Збирка пјесама “На прагу стварности” изашла је у мају, а промоција ће бити уприличена у неколико општина у Републици Српској. У припреми је и Кандићев роман првенац који би ускоро требао да буде завршен.

Сви заинтересовани књигу могу наручити путем инбокса на профилу на “Инстаграму” /поезофија_ок/ или “Фејсбуку” /Огњен Кандић/.

Срна

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520