-->

МОСТАР: ПОБЈЕДНИК ПЛИВАЊА ЗА ЧАСНИ КРСТ ЉУБО КНЕЖИЋ

19 januar 2024

На ријеци Неретви у мостарском насељу Ортијеш на пливању за Часни крст у леденој Неретви до Часног крста први је допливао деветнаестогодишњи Љубо Кнежић из Метковића.

У пливању је учествовало двадесетак младића из Мостара и Метковића.

Воду на ријеци Неретви освештали су мостарски свештеници Александар Грчић и Небојша Радић, а пливању је претходила литургија у Храму Светог Стефана деспота и преподобне Евгеније у мјесту Ортијеш.

Овогодишњи побједник пливања за Часни крст на ријеци Неретви у Мостару каже да му је ово велика част и да му се остварила жеља из дјетињства.

- Ово ми је први пут да учествујем. Желио сам и прошле године, али такмичење није одржано због високог водостаја. Од малих ногу ово је била моја велика жеља и ево Богу хвала и испунила ми се - рекао је Кнежић.

И други храбри младићи који су данас запливали у част празника Богојављења кажу да су јако срећни и задовољни што имају прилику пливати за Часни крст и чувати ову лијепу традицију у Мостару.

Међу учесницима је био и Милан Марић који каже да је ово велики дан за њега и да други пут плива за Часни крст.

- Ово је једна лијепа традиција, коју смо обновили и коју ћемо надам се сачувати - рекао је Марић.

Манифестацији је присуствовао и замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић који истиче да је велико задовољство што се и у Мостару традиционално седми пут плива за часни крст.

- Оно што нам даје наду и велики оптимизам јесте да је сваке године све више пливача и да нас се сваке године све више окупља да подржимо ову манифестацију - рекао је Миливојевић.

Он је изразио наду ће ово прећи у традицију и да ће се наћи начин да се локација поред Неретве у Ортијешу адаптира и прилагоди за одржавање ове манифестације.

Генерални конзул Србије у Мостару Васо Гујић рекао је да је јако поносан што су данас у Мостару млади момци пливали за Часни крст и показали храброст и вјеру.

Гујић каже да су сви они данас побједници. "Свака част свима и ову традицију треба наставити", рекао је Гујић.

Традиција богојављенског пливања за Часни крст на ријеци Неретви у Мостару је обновљена 2017. и од тада се одржава традиционално сваке године у насељу Ортијеш код Мостара.

Прве године за Часни крст у хладној Неретви пливало је тек пет младића, да би већ идуће године овај догађај привукао већи број храбрих Мостараца.

Српска православна црква прославља 19. јануара Богојављење, празник крштења Исуса Христа којим је почела његова мисија и проповиједање хришћанске вјере.

СРНА

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520