-->

МОСТАР: ВАСКРШЊА ЛИТУРГИЈА ПО ПРВИ ПУТ НАКОН РУШЕЊА У САБОРНОЈ ЦРКВИ

01 maj 2024

Васкршња литургија ове године служиће се у Саборној цркви Свете Тројице у Мостару и то у поноћ, по први пут након њеног рушења 1992. године.

Старјешина Саборне цркве у Мостару, свештеник Душко Којић каже да се до сада у Саборној цркви, која још није обновљена, служило само на Тројчиндан, славу Саборне цркве.

”Симболично је служено на славу храма, али највећу симболику има служење на Васкрс, јер ова црква очекује васкрсење након страдања. Створили су се какви-такви услови да се могу одржати богослужења у Саборном храму и управо на највећи и најрадоснији хришћански празник Васкрс опред‌јелили смо се да са нашим вјерним народом будемо на мјесту страдања и мјесту васкрсења, а то је Саборни храм Свете Тројице”, каже Којић.

Он истиче да ће се цијелу велику седмицу служити у Саборном храму, у сриједу света тајна јелоосвећења у 18 часова, на Велики четвртак ујутро света литургија у 9 часова, вечерња служба и читање 12 јеванђеља у 18 часова, на Велики петак у 18 часова вечерња служба и изношење плаштанице, Велика субота ујутро у 9 часова света литургија и у субота вече у 23 часа пасхално јутрење, а у поноћ васкршња литургија.

VASKRS PLAKAT

У понедјељак на Ђурђевдан у Саборној цркви ће се такође служити света литургија у 9 часова.

Којић је позвао вјернике да у што већем броју присуствују литургијама ”Позив вјерницима да својим присуством још једном дамо потврду колико је нашем народу потребан овај Саборни храм и колика је потреба за његоовм обновом”, наглашава свештеник Којић.

Он вјернике подсјећа и на важне поруке који са собом носи највећи хришћански празник.

”Послије страдања и свих искушења која нас сусрећу неминовно долази васкрсење као круна нашег живота и то је празник који увијек враћа наду и улијева сигурност и који потврђује да у нашем животу једино за шта треба искрено да се боримо је мир и да позивамо и молимо се Богу, како за Васкрс тако и на друхим богослужењима, за мир у свијету и за нови живот и наду у љубави са Христом васкрслим Господом нашим”, наводи Којић.

Он наводи да ће ускоро поново почети радови на обнови Саборне цркве, прво на ограђивању, а потом и на самом храму и то чим буде завршена сва пројектна документација која је потребна за наставак радова.

Током цијеле Велике седмице, те три дана Васкрса служиће се и у Саборном храму и у другим православним храмовима на подручју Мостара, те Манастиру Житомислић, као и у храмовима у Коњицу и Чапљини и Пребиловцима.

У уторак, 30. априла света литургија пређеосвећених дарова служиће се са почетком у 18 часова у Манастиру Житомислић. Вечерње богослужење са почетком у 19 часова у храму Рођења Пресвете Богородице у Мостару.

На Велику сриједу, 1. маја, света литургија пређеосвећених дарова служиће се са почетком у 18 часова у Манастиру Житомислић, а света тајна јелеосвећења са почетком у 18 часова у Саборном храму Свете Тројице у Мостару.

На Велики четвртак, 2. маја света литургија са почетком у 9 часова служиће се почетком у 9 часова у Саборном храму Свете Тројице у Мостару и у Манастиру Житомислић.

Читање дванаест Јеванђеља са почетком у 18 часова у Саборном храму Свете Тројице у Мостару и у манастиру Житомислић.

На Велики петак, 3. маја, у Манастиру Житомислић биће служени царски часови са почетком у 8 часова.

Вечерње са изношењем плаштанице са почетком у 15 часова у манастиру Житомислић, у 17часова у храму Светог Василија Острошког у Благају, 18 часова у Саборном храму Свете Тројице у Мостару, 19 часова у храму Вазнесења Господњег у Бијелом Пољу, 18 часова у храму Светог Василија Великог у Коњицу

Истог дана – Статије – Погребење Христово са почетком од 18 часова биће служено у манастиру Житомислић.

На Велику суботу, 4. маја света литургија са почетком у 9 часова у Саборном храму Свете Тројице у Мостару и у манастиру Житомислић.

На Васкрс света литургија са почетком у поноћ служиће се у Саборном храму Свете Тројице у Мостару, у Манастиру Житомислићу и у храму Светог Василија Острошког у Благају.

У 6 часова света литургија служиће се у храму Вазнесења Господњег у Бијелом Пољу и у храму Светог Василија Великог у Коњицу.

Служба поновљене Пасхе са почетком у 9 часова, у манастиру Житомислићу.

На Васкршњи понедјељак света литургија са почетком у 9 часова је у Саборном храму Свете Тројице у Мостару и у манастиру Житомислић.

На Васкршњи уторак, 7. маја света архијерејска литургија биће служена у 9 часова у храму Васкрсења Христовог у Пребиловцима.

ТОП ПОРТАЛ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520