-->

БИЛЕЋКА БРИГАДА БРАНИЛА СВОЈЕ НА СВОМЕ

24 maj 2024

Билећка бригада Војске Републике Српске бранила је своје на своме и никада у одбрани отаџбине није изгубила ни метар територије, како у Херцеговини, тако и широм Српске, на ратиштима на која је стизала гдје год је било потребно, поручено је данас на обиљежавању 32 године од формирања Бригаде.

Овим поводом у Саборном храму Светог Саве служен је парастос погинулим и преминулим борцима те бригаде, а потом је у црквеној порти положено цвијеће на Споменик погинулим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату, након чега су учесници скупа посјетили Спомен-собу.

Командант Билећке бригаде Обрад Вучковић подсјетио је да је 99 припадника те славне бригаде дало животе на бранику отаџбине и да је самоорганизовано формирана када се са ових простора повукла ЈНА, као једина тада регуларна војска.

"Водили смо борбу са најжешћим хрватским јединицама, а посебно на Жегуљи. Највеће су борбе биле када је њихов Јанко Бобетко преузео офанзиву ради изласка на црногорску границу и ријеку Дрину", присјетио се Вучковић и додао да су помагали и у Митровданској офанзиви у одбрани Невесиња.

Вучковић је навео да је Билећка бригада бранила око 70 километара територије у Херцеговини и шире и стизала до ратишта у Чајничу, када је та бригада оборила први НАТО авион, затим су стизали на Олово, Рогој, положаје око Фоче и многа друга ратишта.

Командант љубињског батаљона Билећке бригаде Славиша Сикимић подсјетио је да је за све вријеме рата од око 1.500 дана, чак око 1.400 дана бранио своје родно Љубиње.

"Неки ће рећи да сам био агресор, а ако сам био агресор бранећи родно огњиште онда, прихватићу и то", рекао је Сикимић.

Он је истакао да и поред свих успјеха, ипак сматра да нису остварили све циљеве јер је ово данас слично вријеме као прије 32 године, па ће наредне генерације наставити са тим.

Командир Прве пјешадијске чете Билећке бригаде Љумо Хрњез нагласио је да је био немјерљив значај јуначке Билећке бригаде у одбрани Херцеговине и Српске.

"Бранили смо своје на своме и поносно се данас сјећамо наших погинулих бораца који су уградили своје животе у темеље Репблике Српске", рекао је Хрњез, који је и ратни војни инвалид прве категорије.

У борбама за одбрану отаџбине Републике Српске погинуло је 99 храбрих припадника Билећке бригаде, а више од 200 је рањено.

За ратне заслуге у одбрани Херцеговине, Билећка бригада је одликована Медаљом Петра Мркоњића.

Билећка бригада Војске Републике Српске основана је 24. маја 1992. године, а бројала је око 4.000 бораца, и то већином из Билеће, али и из Берковића, Љубиња, Невесиња и Требиња.

СРНА

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520