-->

ОПШТИНСКИ ПАРЛАМЕНТ ВЕЋИНОМ ГЛАСОВА УСВОЈИО БУЏЕТ ЗА 2017. ГОДИНУ

31 mart 2017

На 5. редовној сједници Скупштине Општине Невесиње већином гласова усвојена је коначна верзија буџета за 2017. годину према којој су приходи и расходи пројектовани на износ од 6.581.493 КМ. Нешто већу пажњу одборника изазвала је и Информација о стању у области пољопривреде.

SO 5 2

Широкој скупштинској расправи о Приједлогу одлуке о буџету општине за 2017. годину претходило је уводно излагање в.д. начелника Одјељења за финансије Зорке Умићевић. Она је појаснила да је у односу на Нацрт буџета, након проведене јавне расправе извршена, корекција  за 28.340 КМ. На приходовној страни повећан је грант Владе Србије за 40.000 КМ, а на ставкама расхода  већа издвајања планирана су за поједина удружења, организације и спортске клубове, те адаптацију спортско-рекреативних и производно-услужних објекта. Умићевић је похвалила гест одборника Анта Шиповца и Верољуба Продановића који су се одрекли одборничких накнада у корист студентских стипендија.

Власт и опозиција имали су различита мишљења о предложеном документу, мада је било и ставки о којима су  се сложили, а везана су за издвајања пензионерима и подршку наталитету, те повећање субвенција пољопривредницима и транспарентније трошење средстава спортских клубова.

Одборници СДС-а су приговорили да је корекција буџета  била политички мотивисана и да је урађена ван скупштинског колегија. Тражили су другачију расподјелу буџетске потрошње, односно већа издвајања за поједина удружења и спортске клубове. Из ПДП-а су поручили да неће подржати Приједлог буџета зато што се, према њиховој оцјени, за спорт и културу издваја мало, а за општинске функционере пуно. Одборници СНСД-а су одбацили примједбе да је буџет политички креиран указујући да је за капиталне инвестиције, стипендије и субвенције пољопривредницима планирано  више средстава  него што је то бивша власт радила.  И према оцјени одборника Социјалистичке партије буџет није кројила политика. Социјалисти су предложили суштинску промјену концепта финансирања спортских клубова, тражећи и тематску сједницу Општинског парламента на којој би се размотрило ово питање.

Након опречних дискусија  власти и опозиције о висини плата општинских функционера в.д. начелника Одјељења за финансије Зорка Умићевић потврдила је да су функционерске плате мање за 15 % него у прошлој години.

Начелник општине Миленко Авдаловић  за предложени буџет је рекао да је праведан, развојни и да има социјалну компоненту. Нагласио је да је овај документ урађен према реалним приходима  и да  зато не може испунити све жеље буџетских корисника.

Гласовима скупштинске већине коначна верзија буџета усвојена је у предложеној форми. Претходно су већином гласова одбачени уложени амандмани СДС-а.

На данашњој сједници усвојена је и Одлука о извршењу буџета којом су прописани начин управљања буџетским средствима, те права и обавезе буџетских корисника.

SO 5 4

У преосталим тачкама дневног реда највише се расправљало о Информацији о стању у области пољопривреде. У уводном излагању в.д. начелника Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Синиша Братић дао је пресјек најзначајнијих активности пољопривредних газдинстава у прошлој  години, са посебним акцентом на откуп млијека. Представио је и Програм  развоја пољопривреде за 2017. годину у којем је назначена подршка произвођачима млијека, подизање нових засада воћа, заштита невесињског кромпира као производа препознатљивог  географског поријекла и побљшање путне мреже у руралним подручјима. ПДП је тражио да се ова тачка повуче са дневног реда данашње сједнице, јер према оцјени одборника ове партије,  структура ратарске призводње није реално приказана. СДС сматра  да предложени програм развоја пољопривреде не може бити испраћен усвојеним буџетским средствима. Одборници Социјалистичке партије  од  општинске пољопривредне службе очекују да помогне ратарима и мљекарима  у проналаску тржишта. Из СНСД-а су поручили да треба дати времена за реализацију плана Одјељења за пољопривреду па тек након тога давати критике или похвале.

SO 5 3

У преосталом дијелу сједнице није било много дискусија. Одборници су усвојили Програм расподјеле средстава од накнада за  кориштење шума. Уз сагласност Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС средства од око 100.000 КМ  планирана су за санацију локалних путева, суфинансирање пројекта „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“ и расходе зимске службе.

Подносећи извјештај о стању у области комуналне дјелатности, в.д. директора  ЈП „Водовод“ Славиша Сокнић затражио је од општинских инспецијских служби да појачају надзор у заштитној зони акумулације Алаговац. Он је изразио очекивање да ће губици на мрежи бити смањени након санације водовода у главним градским улицама, а најавио је и откривање „дивљих прикључака“. Извјештај је прихваћен једногласно.

На данашњој сједници Општинског парламента  на приједлог Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове  утврђене су цијене земљишне ренте и накнада за уређење и закуп  градског грађевинског земљишта.

 

ДРАГОМИР ГРАХОВАЦ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520