-->

ТАМИНЏИЈА: РАСПИСАН МЕЂУНАРОДНИ ПОЗИВ ЗА ИЗГРАДЊУ ХЕ ДАБАР

27 jun 2018

Хидроелектране на Требишњици и Хидроелектрана Дабар расписале су међународни јавни позив за финансирање и изградњу ХЕ Дабар по систему “кључ у руке“, вриједан око 400 милиона марака, потврдио је за Топ Портал извршни директор ХЕТ-а за производњу и техничке послове Илија Таминџија.

Таминџија каже да позив за изградњу хидроелектране инсталисане снаге 160 МЊ подразумијева изградњу бране Пошћење са насипима и акумулационим базеном, водостан и цјевовод под притиском, те машинску зграду са пратећим објектима и опремом, затим далековод 2×220 кВ за прикључење ХЕ Дабар, одводни канал кроз Дабарско поље, те проширење тунела Дабарско поље- Фатничко поље.

Он додаје да услове из позива могу испунити само велике свјетске компаније. “До сада су биле заинтересоване три кинеске и једна европска компанија“, каже Таминџија.

he dabar buduci izgled 2

ХЕ Дабар је у претходном периоду завршила припремне радове, међу којима изградњу приступних путева до будућих објеката, изградњу далековода за напајање градилишта електричном енергијом и система за водоснабдијевање. Урађен је и главни пројекат за све објекте, студија изводљивости и економске оправданости, а у завршној фази је процес експропријације земљишта за добијање грађевинских дозвола. Такође су у току радови на изградњи доводног тунела за ХЕ Дабар која посједује и еколошку дозволу за изградњу свих објеката.

Рок за изражавање интереса је 20. јул, а рок за завршетак радова је четири године. Након тога ХЕ Дабар би био 100-постотни власник изграђене хидроелектране, а кредит за урађене радове би отплаћивао 15 година.

ХЕ Дабар је најважнији енергетски објекат у систему “Горњи хоризонти“.

Изградња ХЕ “Дабар“ коштаће готово 400 милиона марака, а радови на овом пројекту почели су 1. септембра 2016. године. Република Српска, односно Хидроелектране на Требишњици  већ су уложили значајна финансијска средства за реализацију пројекта ХЕ “Дабар“. Цијели пројект “Горњи хоризонти“, који је међу највећим инвестиционим пројектима у регону, коштаће више од милијарду марака.

Таминжија наглашава да су “Горњи хоризонти“ пројекат који треба оживјети и препородити источну Херцеговину, али имати позитивне ефекте на цијелу регију.

Завршетком ХЕ “Дабар“ биланс производње ХЕТ-а ће се повећати близу 50 посто, а завршетком изградње цијелог пројекта “Горњи хоризонти“ хидросистем Требишњица ће бити један од квалитативно најјачих хидроенергетских система у овом дијелу Европе.

Уз количине струје и новац који ће источнохерцеговачке општине добивати за накнаде за потопљено земљиште и водни допринос, “Горњи хоризонти’ донијеће и на стотине радних мјеста у Херцеговини.

ТОП ПОРТАЛ

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520