-->

НЕВЕСИЊКИ ВЕСНИ КАПОР “КОНДИР КОСОВКЕ ДЕВОЈКЕ“

29 jun 2018

Доделом награда најбољим књижевним ствараоцима, наступом песника и концертом Симфонисјког оркестра и хора РТС-а, под вођством маестра Бојана Суђића, у Грачаници је синоћ, традиционално уочи Видовдана, одржано „Видовданско песничко бденије 2018.“ Манифестација је уместо у манастирској порти, због лошег времена, одржана у великој сали Дома културе.

Овогодишњи жири „Видовданског песничког бденија“, који је радио у саставу: песникиња Злата Коцић, проф. др Слободан Владушић и књижевни критичар Жарко Миленковић одлучио је да четврта награда „Перо деспота Стефана Лазревића“ припадне Оливери Недељковић, песникињи из Чачка због, како се у образложењу наводи, поезије која трага за „апсолутном чистотом, појединачног и општег“. Песникињи је испред организатора награду уручио члан жирија Жарко Миленковић.

Књижевници из Београда Весни Капор „Кондир косовке девојке“ уручила је Катарина Стајић, која је претходне вечери изабрана за најлепшу косовку девојку. У образложњеу жирија, поводом ове награде, наглашено је да су романи и приповетке Весне Капор „интимне теме и одјеци колективне историјске судбине“.

Добитник „Грачаничке повеље“ ове године је песник из Београда Братислав Р. Милановић, коме је награду уручио професор Драгомир Костић. Жири је закључио да је Милановић саживљен с митском сликом, коју уграђује у ткиво своје песме, ослоњен на наслеђе европске књижевности.

Прва и најпрестижнија награда „Видовданског песничког бденија“, Злати крст Кнеза Лазара припала је књижевном ствараоцу, Ивану Негришорцу, редовном професору Универзитета у Новом Саду и председнику Матице српске. Негришорац пише поезију, прозу, драмске текстове и критике, био је уредник Летописа Матице српске и добитник је бројних награда. Проф. др Слободан Владушић уручио је вредно признање награђеном књижевнику.

Захваливиши се на вредном признању Негришорац је у својој беседи подсетио на тешке историјске тренутке у које је Србија запала после победе на Плочнику и пораза на Косову Пољу. Он је указао на њихову сличност са политичком ситуацијом у којој се наша земља нашла данас.

„Као и читав народ тако и свако од нас данас бије неку своју косовску битку, а у њој се јасно показује ко смо и кави смо, јесмо ли достојни великих задатака, јесмо ли спремни на највеће жртве, јесмо ли способни да се упркос земаљском поразу уздигнемо до висина духовне победе“, рекао је Негришорац.

Додајући да Косово и Метохију чувамо миром и радом, памећу, срцем и боготражитељством, Негришорац је нагласио:

„Чувајући Косово и Метохију чувајмо просторе наде и чекајмо тренутке великих преокрета, доћи ће и они сасвим сигурно“, рекао је првонаграђени књижевник.

Негришорац је такође подсето и на речи Деспота Стефана Лазаревића записане на мраморном стубу, које су сваког путника који спрском земљом хода, упутиле чија је то земља и каква се ту велика битка водила.

„Подигнимо овде на Косову мраморни стуб сећања који чини да знамо ко смо и шта смо, а самим тим и да знамо и шта нам ваља чинити у тешким и мучни часовима данима и годинама. Подигнимо у себи мраморни стуб сећања, бранећи сопствено право на опсанак на овом, за нас светом простору. Подигнимо себе као мраморним стуб сећања, који ће сваког ко дође на Косово подсетити на догађаје који су се овде збили и не смеју бити заборављени“, закључио је на крају своје беседе професор Негришорац.

Новчани део награде, првонаграђени књижевни стваралац, проф. Негришорац је поклонио најбољој студенткињи мастер студија српске књижевности и језика, Маријани Стојковић и Ђорђу Чукарићу, најбољем ученику завршног разреда Богословије у Призрену.

После поделе награда на позорници су се, читајучи своју поезију, смењивали мнобројни песници. Највеће и најдуже апалузе публике ипак је побрао маестро Бојан Суђић, који је са Симфонијским оркестром и Хором РТС-а извео музички програм „Србија у центру музичког и европског путавања“.

Маестро и врхунски професионалци повели су нас на музичко путавње, уз европске оркестарске минијатуре, преко делова из опере Кармен, незаобилазног Јоханеса Брамса и незаборавног Чајковског. Уживали смо уз делове Охридске легенде, уздизсали уз традиционалну Бојарку и песме из Србије и о Србији, поносили се уз тактове Марша на Дрини.

Осим локалних представника власти и председника општине Грачаница Срђана Поповића, концерту и „Песничком бденију“ присуствовали су и владика рашко – призренски Теодосије у пратњи архимадрита Илариона.

Манифестацију „Видовданско песничко бденије 2018.“ подржали су Министарство за култруру Владе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију, Скупштина Града Приштина, Општина Грачаниа и Дом културе Грачаница.

 

gracanicaonline.info

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520