-->

УСКОРО ИМЕ КОМПАНИЈЕ КОЈА ЋЕ ДОВРШИТИ ПРЕОСТАЛЕ ОБЈЕКТЕ ХЕ "ДАБАР"

26 novembar 2018

За двије године, доводни тунел за Хидроелектрану "Дабар", са приступним тунелима, ископан је у дужини од 5,8 километара. Капитални објекат, у оквиру најскупљег и најсложенијег пројекта у Републици Српској у посљедњих тридесет година, гради се из четири правца. Ускоро би требало да буде познато и име компаније која ће довршити изградњу преосталих објеката Хидроелектране "Дабар".

Неимарима, у послу без прекида, преостало је седам километара главне тунелске цијеви. Геолошки сложен терен захтијева додатна грађевинска рјешења.

"Претежно су присутни различити кречњаци. Наилазимо често на каверне, које су запуњене глином или каменом, и оне нам праве тешкоће. Праве проблем јер је захтјевнији облик подграде, што нас успорава", рекао је руководилац градилишта из "Интеграл инжињеринга" Браниша Пилиндавић.

У зимској паузи наћи ће се улаз тунела, у Биограду. Траже се нова рјешења за убрзавање радова.

"Уз појачану динамику, која ће бити када ступи грађевинска сезона, он ће имати нека нападна мјеста која сада нису реална да се раде. Ово је период када ће бити поплављена улазна грађевина", изјавио је директор ЗП Хидроелектране на Требишњици а.д. Гордан Мишељић.

Са свим завршеним припремним радовима, грађевинци су у предности. ХЕ Дабар је пројекат који је захтијевао највећу икада извршену експропријацију у Републици Српској.

"Ради се о 900 хектара у Невесињском пољу, од којих ће већи дио бити потопљен. Осталом дијелу биће омогућено наводњавање. Сами пројекат 'Горњи хоризонти' је вишенамјенски, а енергетика је та која носи пројекат, али све бенефите ће имати и остале гране", истако је в.д.директор ХЕ "Дабар" д.о.о. Жељко Зубац.

Хидроелектране на Требишњици, уложиле су деведесет милиона марака у изградњу. Ускоро ће обнародовати позив компанијама, које би довршиле хидроелектрану. Деветнаест их је заинтересовано.

"Сада смо на тешком задатку. Да од тих деветнаест респектабилних компанија одаберемо најбољу, која ће, поштујући све свјетске стандарде и наш главни пројекат, изградити преостале објекте, чиме ћемо стећу услове да воде 'Горњих хоризоната' уведемо у хидросистем 'Требишњица'. Обавеза партнера је да изгради, донесе финансије и што је најбитније, власништво остаје у Републици Српској", додао је Зубац.

Модалитет сарадње са будућим партнером, који ће пројекат ХЕ "Дабар" завршити по систему "кључ у руке", већ је дефинисан. Осим производње на властитим турбинама, будућа хидроелектрана домаћем систему донијеће нових петсто гигаватчасова струје на годишњем нивоу.

Извор: РТРС

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520