-->

ХЕРЦЕГОВЦИ У НОВОМ САДУ ПОМЈЕРАЈУ ГРАНИЦЕ ХУМАНОСТИ

01 decembar 2018

Посљедњег дана новембра млади из Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији у сарадњи са Црвеним крстом Новог Сада и Заводом за трансфузију крви Војводине организовали су шесту по реду акцију давања крви у Новом Саду у просторијама Удружења.

davalastvo krvi1

Према ријечима Бојана Миленић, једног од организатора, за нешто више од четири сата, колико је трајала акција укупно је прикупљено 92 дозе крви.

– Самој акцији опдазвало се више од 100 давалаца што је изненадило и нас, али и медицинско особље из Завода за трансфузију крви – каже Миленић и додаје да је на претходној акцији прикупљено 59 доза а да је овога пута број доза скоро дуплиран.

– Акција је била врло успјешна захваљујући прије свега великом ангажовању младих из Удружења. Многи који су упознати са активностима младих су импресионирани са позитивном енергијом и резултатима рада, а пошто их лично све добро познајем могу скромно да тврдим како наше Удружење има најбоље и најхуманије младе образоване људе. Наша младост не заборавља одакле су дошли, не заборављају своје претке честите сељаке који су крвљу и знојем бранили земљу Херцеговину, подизали и васпитали своје потомке – говори Миленић који у раду са младима има скоро деценијско искуство.

– По цичи зими окупити више од сто људи на једном мјесту – говори више од било каквих ријечи – каже Никчевић и додаје да су Херцеговци својим примјером поставили задатак људскости граду Новом Саду.

– Ми смо удружење које је завртило точак хуманости, а 92 јединице крви су импозантна бројка. По масовности, ако изузмемо акције факултета, ово је рекордна акција добровољног давања крви у Новом Саду. Позвао бих и остала завичајна удружења, а бројна су посебно у Новом Саду, да слиједе наш примјер – поручује Никчевић.

Акцију су својим присуством увеличали и помогли Црвени крст Новог Сада чији представници секретар Драган Лазић и сарадник Раде Станојчић нису крили одушевљење.

Своје импресије са препуним просторијама Удружења нису крили ни предсједник Удружења Божидар Миловић, Војо Вукоје један од оснивача Удружења као и проф др Бранко Баљ члан Извршног одброра.

Богату трпезу уз неизбјежне уштипке и сир из мјешине, као и освјежење припремили су млади организатори уз помоћ Удружења и наших земљака.

Овога пута није изостала ни медијска подршка од стране Радио телевизије Војводина чија је екипа снимила кадрове из Удружења и разговоре са представницима Завода и Удружења.

– За наредну годину планирамо три акције у Новом Саду. У сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине и Црвеним крстом Новог Сада договорићемо термине. Потрудићемо се да додатно мотивишемо наше чланове и пријатеље, а и да покренемо остала завичајна Удружења да организују акције добровољног давања крви – поручују млади из Удружења.

davalastvo krvi2

davalastvo krvi3

davalastvo krvi4

СЛОБОДНА ХЕРЦЕГОВИНА

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520