-->

ПОЧЕЛА ОБНОВА 20 КУЋА СРПСКИХ ПОВРАТНИКА У МОСТАР

23 maj 2017

Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш јуче је у Мостару потписао уговоре за обнову 20 српских кућа у овом граду које су порушене у рату.

Куће се обнављају у оквиру Пројекта реконструкције стамбеног фонда (САФ), који имплементира Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске, а вриједност радова за наведених 20 објеката у Мостару износи 572.739 КМ.

Чордаш је додао да ће на простору Чапљине, Стоца и Равног, у оквиру овог пројекта, бити обновљено још 19 стамбених јединица, што ће у Херцеговини укупно износити око 1,1 милион марака.

Чордаш је рекао новинарима, након потписивања уговора у друштвеном дому у Ортијешу, да је било одређених проблема и застоја у пројектима обнове, али да ће се у овој и наредној години радити и на реализацији Регионалног програма стамбеног збрињавања, те Пројекта обнове стамбених јединица ОПЕЦ 2, као и Пројекту распуштања колективних и алтернативних видова смјештаја путем осигурања јавних стамбених рјешења ЦЕБ 2.

Према његовим ријечима, из Регионалног програма стамбеног збрињавања у Мостару ће бити обновљено 38 српских и 12 бошњачких кућа.

Чордаш је навео да је велики број захтјева за обнову путем Регионалног програма стамбеног збрињавања отпао након провјера у Хрватској и Србији, те да је од 3.700 захтјева из Хрватске прошло тек око 300, колико и од 2.700 захтјева из Србије.

Он је додао да на простору БиХ још има око 60.000 захтјева за обнову за шта је потребно 1,8 милијарди марака. "Та средства сигурно нећемо добити, али ми нисмо одустали и настојимо помоћи сваком човјеку", навео је Чордаш.

На простору Републике Српске још је око 65.000 необновљених стамбених јединица, а на простору ФБиХ 75.000.

Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске навео је да је Министарство припремило много пројеката, а у овој и идућој години требало би да имплементира око 80 милиона марака.

"Преведено из бројки, ријеч је о 2.000 породица које ће бити збринуте. Око осам милиона ћемо имплементирати на простору ФБиХ, а око 72 милиона на простору Републике Српске", рекао је Чордаш.

Свештеник из Мостара Бранимир Боровчанин захвалио је Министарству за избјеглице и расељена лица и Влади Републике Српске у име корисника, наводећи да је још много људи који желе да се врате у своје домове у Мостару.

"Свако заслужује да обнови своје огњиште, без обзира гдје сада био и живио. То је основа свега", навео је Боровчанин.

Једна од кућа која ће бити обновљена јесте и кућа породице Граховац из насеља Шеховина у Мостару коју је министар Чордаш данас посјетио са сарадницима.

"Иако је прошло 25 година од рушења, нада задња умире. Захваљујући Министарству из Републике Српске ред је дошао и на нашу кућу", рекла је Граховчева.

Зорка Радојичић данас је потписала уговор за обнову куће. "Тешко и тужно је било чекати 25 година. Са својом породицом желим се вратити у своју кућу", рекле је Радојичићева.

Према ријечима Радислава Тубића из Координације српских удружења у Мостару, у овом граду посљедњих пет година готово и да није било обнове српских кућа.

"Влада Федерације давала је нешто материјала и за седам кућа кључ у руке. Потребе су још велике. Имамо податке да има још око 150 захтјева у Мостару, што не значи да нема и више", додао је Тубић.

Он је додао да и овај пројекат уноси наду да ће се наставити повратак у Мостар.

"Овдје се заиста враћају млади људи и то даје снагу и мотив и за друге да се врате", додао је Тубић.

На подручју Мостара тренутно живи око 5.000 Срба, од око 23.000 колико их је живјело прије рата у граду на Неретви.​

Информативна служба Владе РС

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520