-->

САБОРНИ ХРАМ У МОСТАРУ ПРОСЛАВИО КРСНУ СЛАВУ

04 jun 2017

Храмовна слава - Свете Тројице, прослављена је у Саборном Храму у Мостару, чија обнова траје већ седам година.

За довршетак храма потребни су јединство и љубав, истакао је владика Григорије, током празничне службе. Обнова порушеног мостарског храма требалo би да буде, како се очекује, готова до 2019. године, када се прославља 800 година од оснивања Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

Када се ради црква, у коју се улаже огроман новац и труд, потребна је љубав људи. Ако ње нема, рекао је Владика Григорије, узалуд је камење, које може да изгледа величанствено.

- Те двије ствари су повезане- храм и јединство међу људима. Ако хоћемо да изградимо храм, треба нам јединство, ако хоћемо јединство треба нам храм, једно без другог не може - истакао је владика.

crkva u mostaru 3

Посебну тежину Саборни храм, који је запаљен и миниран прије двадесет пет година, има за српске повратнике. Без допнација, обнова имања тече споро. 

- Свим срцем живимо за тај дан да се овај храм обнови. Ја сам се овдје, као дијете, крстио - каже Драган Чорлија.

Завршетак и освећење храма очекује се 2019. године, када ће бити обиљежено осамсто година Епархије, коју је основао Св. Сава.

- Надам се да ћемо завршити и школу, те да ће и живот Срба у Мостару бити знатно бољи него што је данас - истакао је владика Григорије.

crkva u mostaru 2

Осим домаћих институција и појединаца помоћ у обнови, уз договор са институција Републике Српске, пружила је и Влада Србије.

- То само показује нашу бригу о нашим сународницима, гдје год да живе, на истим начин се опходимо према свима, без обзира да ли живјели у Мађарској или Хрватској, никога не запостављамо - навео је Ненад Иванишевић, државни секретар у Министарству рада Србије.

Милимир Вујадиновић, посланик у Народној скупштини Србије изразио је задовољство због обнове храма и присуства крсној слави.

Поред бројних вјерника из Мостара, долине ријеке Неретве и сусједних општина, слави Саборног храма у Мостару присуствовали су изасланици предсједника Републике Српске и Владе, херцеговачких општина, федералних и кантоналних институција и донатори.

РТРС

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520