-->

ЕКСПРИМЕНТАЛНА МАЛА МАТУРА И ОВЕ ГОДИНЕ У СВИМ ОСНОВНИМ ШКОЛАМА

04 april 2024

О примјени мале матуре као модела вредновања знања при упису у средње школе одлучиће Министарство просвјете и културе Српске.

У свим основним школама у Републици Српској у овој школској години биће спроведена експериментална мала матура за ученике завршног разреда основне школе, а тестови пред ђацима ће се наћи 29. и 30. маја ове године. Потврдили су то представници Републичког педагошког завода гостујући у "Разбудилнику" Радија Републике Српске.

Они процјењују да је веома важно да се спроводи мала матура, али да није потребана додатна припрема ученика за овакву врсту провјере знања. Ученици ће бити тестирани по окончању свих наставних активности, што подразумијева и завршетак поправног испита.

– У складу са програмом експерименталне мале матуре, ученици деветог разреда ће рјешавати низове задатака објективног типа из српског језика, језика бошњачког народа, за ученике који језик бошњачког народа изучавају на простору Републике Српске и математике – рекао је Зоран Богдановић, начелник одјељења за вредновање квалитета васпитно-образовног рада из Републичког педагошког завода.

Збирке задатака за малу матуру у Српској су спремне и могу се наћи на сајту Републичког педагошког завода. Збирка из српског језика, коју је припремало више наставника, обухвата задатке из граматике, правописа и књижевности.

Када је ријеч о збирци из математике, пред деветацима ће се наћи скупови, бројеви и операције, затим алгебра и функције, те обрада података, геометрија и мјерење.

- О примјени мале матуре као модела вредновања знања при упису у средње школе одлучиће Министартво просвјете и културе Републике Српске, али за сада се то још не зна - рекла је Милија Марјановић, начелница одјељења за средње образовање и васпитање.

Анализе експерименталне матуре за прошлу школску годину показале су да је укупан проценат ријешености задатака из српског језика био 45,09 одсто, што припада ниском нивоу постигнућа. Укупан проценат ријешености задатака из математике износио је 35,28 одсто што припада нивоу постигнућа "не задовољава".

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520