-->

СЛАВА МАНАСТРИРА ЖИТОМИСЛИЋ: ПОЗИВ ВЈЕРНИЦИМА У ХЕРЦЕГОВИНИ ДА СВОЈИМ ПРИСУСТВОМ УВЕЛИЧАЈУ СЛАВУ БЛАГОВИЈЕСТИ

04 april 2024

Манастир Житомислић који је посвећен празнику Благовештења Пресвете Богородице, у недељу 7. априла прославља своју крсну славу Благовијести.

Игуман манастира Житомислић Данило Павловић и братство манастира позвали су вјернике из Мостара, долине Неретве и Херцеговине, да својим присуством увеличају славу манастира.

Уочи Благовијести, у суботу 6. априла у 18 часова биће служено Празнично вечерње богослужење. На празник Благовијести у недељу, 7. априла у 8.00 часова служиће се Јутрење, а у 9:00 часова почиње Света литургија.

Према ријечима игумана Данила свету архијерејску литургију служиће епископ далматински Никодин. На литургији ће пјевати богослови из Богословије Светог Арсенија Сремца у Сремским Карловцима и богослови из Богословије Света три Јерарха из Манастира Крке.

Након литургије у 11 часова биће одржана Свечана академија коју су спремили ученици Богословије из Сремских Карловаца.

“Позивамо све вјернике, људе који су већ навикли да долазе и све људе из Херцеговине, да дођу и да заједно прославимо Благовијести. Нерадни је дан и надамо се лијепом времену како би овај велики празник прославили у радости и весељу”, поручио је игуман Данило.

Благовијести су празник који најављује догађај спасења и догађај када је Арханђео Гаврило Богородици донио радосну вијест да ће родити Сина Божијег ријечима “Радуј се, благодатна! Господ је с тобом, благословена си ти међу женама!”

Манастир Житомислић је један најзначајнијих манастира, не само у Херцеговини, већ и у читавој БиХ, по својој богатој историји и културном утицају који је имао кроз историју до данас.

Манастир Житомислић одувијек је био духовни и културни центар Срба у долини Неретве, а игуман Данило је више пута казао да је историја манастира Житомислић историја сваког живог човјека са ових простора.

Манастир Житомислић саграђен је 1566. године, исте године када и Стари мост у Мостару. Задужбина је породице Милорадовића, која је 1566. године од невесињског кадије добила дозволу за обнављање манастира, што указује да је на том мјесту и раније постојао храм.

Порушен је до темеља 1992. године, а његова обнова почела је 2002. године и завршена је 2005., када га је освештао блаженопочивши патријарх српски Павле као прву православну богомољу која је обновљена у долини Неретве након посљедњег рата. У склопу манастира отворен је и музеј 2019. који посједује значајну збирку умјетника, рукописних књига од 14. до 16. вијека и икона које су најстарије и које датирају из 16. вијека, те многе друге умјетнине.

Манастир осим Благовијести бива мјесто сабора православних Херцеговине и на празник Светих свештеномученика житомислићких 26. јуна.

Манастир Житомислић налази се на пола пута између Мостара и Чапљине у истоименом мјесту. Један је од најстаријих и најзначајнијих православних манастира у БиХ и проглашен је за национални споменик.

Манастир је поново духовни стуб Срба у долини Неретве и омиљено мјесто за бројне ходочаснике и туристе.

 

ЈУ Центар за информисање и културу
Радио Невесиње

Kontakt info

Немањића бб,88280 Невесиње
Република Српска

Tel: 059 601 394, Fax: 059 601 455
E-mail: radionevesinje@hotmail.com

ID PDV

Матични број: 01805053
Рј. суда: RU-1-264-00
ИД број : 4401396050004

Žiro Računi

Рачун јавних прихода: 5520060001233609

Врста прихода: 722591

Буџетска организација:0069520